Zanimivosti

Ljudje lačni, cerkveni dostojanstveniki pa si gradijo stanovanja na 700 'kvadratih'

Č.K.
22. 4. 2014, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Največji katoliški praznik je mimo, papeža pa tarejo nove skrbi. Na dan je namreč prišla afera o megalomanskem stanovanju kardinala Bertoneja.Skromnost in vrnitev h koreninam. To je geslo, ki ga vse od ustoličenja največkrat uporablja vse bolj priljubljeni papež Frančišek. Sam se tega še kako drži. Živi namreč v majhnem, 70 kvadratnih metrov velikem stanovanju v domu Svete Marte in tudi druge kardinale poziva, naj sledijo njegovemu zgledu.

STA
Kardinal Franc Rode.

A takih kardinalov, ki so se odločili slediti Frančiškovi poti, je izredno malo. Frančišek je že nekaj tednov opazoval velika gradbena dela v eni izmed vatikanskih palač. In ko je izvedel, da si nekdanji državni tajnik Tarcisio Bertone v palači ureja več kot 700 kvadratnih metrov veliko stanovanje, mu je, po pisanju italijanskih časnikov, »dvignilo pokrov«.

Njegova jeza in razočaranje nad razsipništvom rimske kurije je še enkrat več prišla na dan pretekli četrtek, ko je v pridigi rimskim škofom in kardinalom svoj srd usmeril proti tistim v Vatikanu, ki, namesto da bi živeli skromno, Bogu posvečeno življenje, stremijo k luksuzu in s tem pozabljajo na ljudi, ki so na robu družbe, za katere bi morala delovati Cerkev.

Stanovanje, kamor se bo do poletja, ko bo končana več milijonov evrov vredna obnova, preselil kardinal Bertone, ima megalomanske dimenzije, saj združuje kar dve stanovanjski enoti. Prvo, okoli 400 kvadratnih metrov veliko stanovanje, je pred tem uporabljal prvi mož švicarske garde, drugo, malenkost manjše, pa je do svoje smrti leta 2013 uporabljal monsinjor Bruno Bertagna. Bertone v stanovanju ne bo sam, družbo mu bodo namreč delale kar tri nune, ki zanj skrbijo zadnjih šest let.

Reuters

Tudi slovenska Cerkev ni imuna na podobne škandale. Kot smo že pisali v našem časniku, si je kardinal Franc Rode pred leti zaželel, da bi zadnja leta svojega življenja preživel v dvorcu Goričane v bližini Medvod. Prestižno obnovo, ki je stala kar osem milijonov evrov in katero naj bi nadziral kardinal Rode, je Papirnico Goričane, ki je obnovo financirala, pahnila v težko finančno situacijo.

A stanovanje v dvorcu, veliko kar 400 kvadratnih metrov, ostaja prazno, saj si je kardinal po vrsti pritiskov premislil in v dvorcu naj ne bi več domoval. Papeža Frančiška tako čaka še veliko dela, da bo svoje poslanike spravil na pot skromnosti in ponižnosti.