Zanimivosti

Največje cipe na osnovnih in srednjih šolah

Ž.K.
22. 4. 2014, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ob objavljenih slikah mladenk se pojavljajo številni žaljivi zapisi in označbe, a izkušnje iz sosednje Hrvaške kažejo, da bo storilca težko kaznovati, tudi če ga dobijo. Stran Največje cipe na osnovnih in srednih šolah se je na spletu pojavila v soboto, 19. aprila, in je do včeraj nabrala okoli 3000 všečkov. Gre za slovensko inačico strani Najveće Drolje Osnovnih i Srednjih Škola, ki že nekaj dni buri duhove na območju bivše Jugoslavije in ima že več kot 51.000 všečkov, pojavilo pa se je že okoli 15 strani, ki jo posnemajo.

Facebook

Slovenska stran naj bi, glede na izjave administratorja, nastala z namenom, da bi mladim puncam, ki na svojem facebooku lahkomiselno objavljajo razgaljene fotografije, pokazala, kako nevarno je lahko tako početje.

A ob objavljenih fotografijah so pogosto tudi imena in priimki mladoletnih deklet, pri nekaterih tudi kraj, iz katerega prihajajo, in letnica rojstva. Čeprav so številne fotografije kopirane s podobnih tujih strani, pa so vsaj nekatere fotografije pristne in so že sprožile ogorčene odzive deklet, ki so na njih. »Kaj vam je, da ste šli delat tako žaljivo stran? Resno! Nihče si ne zasluži takega javnega žaljenja! Kako bi se počutili, če bi bila oseba na sliki vaša punca? Dajte se malo zamisliti,« je zapisala ena izmed uporabnic.

Drugi se je ob eni izmed fotografij zapisalo takole: »To stran si je verjetno izmislil kakšen impotentini mozoljavček, s tičkom trdim pod 6 cm. No najbolj ogaben je tisti človeček ubogi, ki trdi da so debele ženske ogabne. Ogabni so ljudje ki punce imenujejo cipe.« Med komentarji pa je tudi nekaj takih, ki v objavah ne vidijo nič spornega: »Za to niste nič krivi če krožijo take slike.. naj pazijo na svoje privat slike malo bolje... ste pa jih dobro opozorili na problematiko najstic. Naj vas starši pustijo pri miru in naj se malo pomenijo s svojimi puncami,« lahko še preberemo med komentarji.

Iz odzivov uporabnikov facebooka pa je tudi razvidno, da naj bi stran kot žaljivo že prijavili upravi Facebooka,ki običajno žaljive vsebine umakne zelo hitro. Administratorja naj bi ena izmed punc, ki jo lahkonajdemona strani, že naznanila policiji, tega pa zaradi praznikov nismo uspeli potrditi pri pristojnih organih. Policija bi načeloma lahko ukrepala zaradi žaljivih komentarjev, v katerih lahko zaznamo elemente kaznivega dejanja obrekovanja, za katerega je zagrožena denarna kazen ali celo zapor do enega leta, saj v 159. členu našega kazenskega zakonika piše, da se z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta kaznuje tisti, ki s sredstvi javnega obveščanja ali na javnem shodu o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično.

A kot kaže, se oseba, ki upravlja s stranjo, tožb in ovadb ne boji, saj se na vsako tako grožnjo odzove le s smehom in aktivnosti na strani le še stopnjuje. Na žalost izkušnja iz sosednje Hrvaške, kjer so lani preganjali administratorja strani Vinkovačke drolje, kaže, da se v takih primerih administratorju ne zgodi nič hudega. Facebook zaradi žaljive vsebine stran v nekaj dneh sicer zapre, policija pa storilcu ne more nič, saj so fotografije na svojih straneh uporabniki objavili sami.