Svet

Streljali so na ukrajinsko vojaško letalo

STA/M.J.
22. 4. 2014, 20.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ukrajinsko vojaško izvidniško letalo so danes med letom nad mestom Slavjansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov, zadeli in poškodovali streli iz lahkega orožja. Letalo Antonov An-30 je sicer kljub temu varno pristalo, v incidentu pa ni bil ranjen nihče od članov posadke, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Zajem zaslonske slike

"Ob profesionalnem odzivu je vojaškim pilotom letalo uspelo prizemljiti brez posledic," je v izjavi zapisalo obrambno ministrstvo. "Po temeljitem pregledu in diagnozi je bila bojna sposobnost letala popolnoma obnovljena," je še dodalo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Napad se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je ameriški podpredsednik Joe Biden odpotoval iz Kijeva, kjer je danes Ukrajini obljubil politično in gospodarsko podporo.

Proruski separatisti medtem še naprej nadzorujejo upravne stavbe v Slavjansku na vzhodu Ukrajine kljub mednarodnemu dogovoru, ki so ga prejšnji teden v Ženevi sprejele ZDA, Rusija, Ukrajina in EU. Ta med drugim predvideva razorožitev nezakonitih paravojaških skupin in odpravo zasedb javnih poslopij.