Zanimivosti

Samo vprašanje časa je, kdaj nas bo udarilo iz vesolja!

J.P.
22. 4. 2014, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nič nenavadnega, da ima marsikdo bolj stvarne skrbi od asteroidov, ki pretijo Zemlji. Možnosti za kaj takega so tako ali tako bolj majhne, kajne? Pravzaprav ne.

Arhiv Svet24
Asteroid se proti Zemlji premika petdesetkrat hitreje kot potniško letalo.

Raziskava je pokazala, da so verjetnosti trka večjega asteroida tri- do desetkrat višje, kot pa domneva običajen Zemljan. Kaj potemtakem stoji med nami in vsesplošnim uničenjem? Menda sreča.

Kako dolgo bomo še tako nemočni?

To vznemirjajoče razkritje naj bi v teh bolj podrobno predstavili trije nekdanji Nasini astronavti. Zanj je zaslužna vizualizacija podatkov mreže, namenjene zaznavanju detonacij jedrskega orožja in opozarjanju pred temi.

Podatki zasebne fundacije B612, namenjene zaščiti Zemlje pred trki asteroidov, kažejo, da je od leta 2001 na odročnih lokacijah planeta prišlo do 26 eksplozij velikosti atomskih bomb. Eden izmed predstavnikov fundacije, Ed Lu, je ob tem povedal, da trki asteroidov še zdaleč niso redki. Dejstvo, da niti enega od 26 trkov niso zaznali v naprej, je potem takem dovolj zgovorno: pred globalno katastrofo nas rešuje sreča.

Od 26 trkov niso zaznali niti enega.

S še malo le-te pa morda le ne bomo še dolgo tako nemočni. Pri imenovani fundaciji nameravajo v navezi s še nekaterimi zasebniki leta 2017 izstreliti 'vesoljski teleskop', namenjen zaznavanju nevarnih asteroidov.