Zanimivosti

Poznamo ga že 175 let!

STA/N.J.
24. 3. 2014, 08.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Izraz "okay" oziroma na kratko "OK", ki je splošno prepoznaven po vsem svetu, danes praznuje 175 let. Prvič so ga namreč v pisani oziroma tiskani obliki omenili v bostonskem časopisu Morning Post 23. marca 1839 in sicer v zvezi s prispevkom o društvu proti prepovedi odmevanja cerkvenih zvonov kot opozorila, da je čas za večerjo.

sino-us.com

Izraz okay ali OK danes pomeni potrditev razumevanja, profesor Allan Metcalf iz Illinoisa, ki je o njem napisal celo knjigo pa trdi, da gre za največjo ameriško besedo. Najpogosteje se govori ali zapiše, še posebej sedaj v času elektronske pošte in twitterja, ko je potrebno z manj besedami povedati več. Prenesel se je tudi v druge jezike in ga razumejo skoraj vsi na svetu.

Obstaja veliko razlag o izvoru izraza, ki naj bi segale v Grčijo in na Škotsko, vendar pa ameriški profesorji in strokovnjaki menijo, da je OK njihov. Šlo naj bi za napačno črkovan izraz "vse je v redu", ki so ga namesto z "all correct" zapisali z "orl korrekt".

Čeprav tudi v samih ZDA ni popolne enotnosti. Leta 1840 so izraz OK uporabljali za predsedniškega kandidata in kasneje predsednika Martina Van Burena, ki se je rodil v Kinderhooku v New Yorku. Rekli so mu "stari Kinderhook" (Old Kinderhook).

V državi Utah obstaja mesto z imenom Okay, ki je dobilo ime po nekdanji tovarni tovornjakov, mesto z enakim imenom pa premore tudi zvezna država Arkansas. Slaven je tudi OK Corrall iz mesta Tombstone v Arizoni, kjer je leta 1881 prišlo do kavbojskega strelskega obračuna, čeprav OK v tem primeru pomeni kratico za Old Kindersley.