Zanimivosti

Pripravite svoj avtomobil na pomlad

Sašo Avramovič/N.J.
12. 3. 2014, 17.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zima se bo počasi poslovila in prišli bodo toplejši dnevi, z njimi pa tudi pomlad. Vaš jekleni konjiček vam bo zelo hvaležen, če ga boste ustrezno pripravili na pomlad. A vprašanje, ki se poraja, je, kako. Tokrat smo za vas pripravili veliko nasvetov za pripravo vozila na pomladne mesece.

PRIPRAVA AVTOMOBILA NA POMLAD

1. temeljito zunanje čiščenje
2. pospravimo stvari, ki smo jih potrebovali čez zimo

3. menjava zimskih z letnimi pnevmatikami
4. preverimo delovanje luči in klime
5. preverimo nivo olja in hladilne tekočine      

Da bo držala poved brez skrbi v pomladne dni, je priporočljivo upoštevati nekaj nasvetov, ki jih priporočajo tako proizvajalci avtomobilov kot avtomehaniki. Glede na to, da so zimski meseci pustili nekaj posledic na naših avtomobilih, je dobro, da se odločimo za temeljito čiščenje zunanjosti avtomobila. Zaradi slanih cest pozimi je dobro, da posebej očistimo tudi podvozje. Prav tako preverimo, ali je mogoče kje na vozilu poškodovan lak. Če je, je treba te poškodbe slej ko prej odpraviti, da ne bi prišlo do rjavenja. Po temeljitem zunanjem čiščenju bo posebej dobrodošlo notranje čiščenje stekel. Ogrevan zrak jih je namreč pozimi pokril s plastjo maščob in plinov.

Kaj potrebujete?

Tako pri zunanjem kot notranjem čiščenju našega vozila bomo potrebovali šampon, čistilo za stekla, čistilo za armaturno ploščo, različne zaščitne spreje za plastiko, zaščito za pnevmatike in drugo.

Priporočljivo je tudi notranje čiščenje stekel.

Pospravite oziroma odstranite stvari, ki ste jih potrebovali čez zimo, a spomladi ne bodo prišle v poštev. Sem seveda sodijo strgala za sneg in led, lopate, prtljažniki za smuči itd.

Bliža se tudi čas, ko bo potrebna zamenjava letnih z zimskimi pnevmatikami. 15. marec je tisti datum, po katerem zimskih pnevmatik ne potrebujemo več, zato lahko svoje zimske pnevmatike zamenjamo z letnimi. Veliko vulkanizerjev svetuje, da to opravimo kakšen dan prej, saj bo največ gneče verjetno ravno okoli 15. marca.

Še prej pa lahko preverimo, če ustrezno delujejo luči, klima, če je v motorju dovolj olja, če je zadosti hladilne tekočine in tudi tekočine za čiščenje stekel.

Preverite rok uporabe obvezne opreme.

Lahko pa se odločimo tudi, da to namesto nas preverijo v katerem izmed avtocentrov. Ti namreč ponujajo različne pomladne servisne akcije in kontrolne preglede avtomobila.

Obenem pa lahko sami doma preverimo, ali imamo vse stvari, ki spadajo v obvezno opremo za avtomobil (prva pomoč, varnostni trikotnik, žarnice itd.), in kako je z rokom uporabe. Naj spomnimo – kazen za neustrezno obvezno opremo znaša 100 evrov.