Zanimivosti

Gladiatorji so bili dober posel tudi zunaj Rima

J.P.
27. 2. 2014, 14.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Arheologi so v vzhodni Avstriji odkrili prvo gladiatorsko šolo zunaj Rima. Ta se je skrivala pod pašnikom v bližini Carnuntuma, upravnega središča rimske province Gornje Panonije.

Odkritje nudi vpogled v življenja gladiatorjev v Rimskem cesarstvu v 2. stoletju.

Bili so cenjeni sužnji. 

»To je bil zapor, bili so zaporniki,« pove Wolfgang Neubauer, arheolog z univerze na Dunaju. »Živeli so v celicah znotraj utrdbe z le enimi vrati.« Vsaj 80 gladiatorjev je bivalo v dvonadstropnem poslopju z vadbeno areno in osrednjim dvoriščem. Poslopje je imelo ogrevana tla, kopeli, ambulante, vodovod in bližnje pokopališče.

Četudi je bilo širom Rimskega cesarstva zgrajenih več kot 100 tovrstnih šol, se edini danes znani primerki nahajajo v Rimu, Carnuntumu in v Pompejih.

11.000 kvadratnih metrov veliko posestvo

Na obzidanem, 11.000 kvadratnih metrov velikem posestvu, so se gladiatorji kalili skozi celo leto, da so lahko nastopali v bližnjem amfiteatru. »Le redko so bili ubiti, bili so preveč dragoceni,« pove Neubauer. »V večjem številu so umirali neizurjeni ljudje. Pri bojih med gladiatorji pa je bolj šlo za predstavo.«

Gladiatorji so bivali v tri kvadratne metre velikih celicah. Vadili so posamično in niso potovali naokrog, kot je prikazano v filmu Gladiator, pove Neubauer. Upa še, da bodo lahko kmalu opravili analizo kosti bližnjega pokopališča in tako med drugim potrdili, da so gladiatorji povečini živeli od vegetarijanske hrane.