Zanimivosti

Otroci jih obožujejo, podjetje pa cveti!

STA/N.J.
27. 2. 2014, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Danski proizvajalec igrač Lego je lani zvišal čisti dobiček za devet odstotkov na 6,1 milijarde danskih kron (okoli 818 milijonov evrov), prihodki od prodaje pa so se okrepili za 10 odstotkov na 25,3 milijarde danskih kron.

lego.com

"V manj kot 10 letih smo več kot početverili naše prihodke," je poročanju nemške tiskovne agencije dejal izvršni direktor družinskega podjetja Jorgen Vig Knudstorp.

Skupina je poročala o spodbudni rasti prodaje na glavnih trgih, med njimi na ameriškem in britanskem, dobro pa so poslovali tudi v osrednji in severni Evropi. Na drugi strani so na Japonskem kot edinem med azijskimi tržišči zabeležili padec prodaje. Ob tem so v podjetju napovedali, da se bodo azijsko-pacifiški regiji v prihodnje bolj posvetili.

Vedno bolje jim gre, selili bodo tudi na Kitajsko

Tržni delež Lega na trgu proizvajalcev igrač je bil lani 8,8-odstoten, kar je malo več kot leta 2012. Lani so zvišali tudi število zaposlenih, ki jih je zdaj na ravni 11.700, kar je 13 odstotkov več kot leta 2012. Danska skupina ima svoje tovarne na Danskem, Češkem, Madžarskem in v Mehiki, lani pa je napovedala tudi širitev proizvodnje na Kitajsko.