Zanimivosti

Brezdomec je svoj zadnji denar dal za srečko, ki mu je prinesla rekordni dobitek

J.P.
27. 2. 2014, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nezaposlen, obubožan in živeč na ulici se je Laszlo Andraschek odločil svoj zadnji denar porabiti za loterijski listek. Ta mu je za vedno spremenil življenje.

Laszlo je dobitnik enega največjih loterijskih zadetkov na Madžarskem. To dejstvo je ostalo relativno neopaženo, dokler ni Laszlo lanskega septembra znatno vsoto denarja daroval hostelu za brezdomce.

Za nakup srečke se je odločil povsem slučajno – kot pravi, jo je kupil na železniški postaji, saj je bi na poti v Budimpešto, kjer je potekala delavnica za okrevajoče alkoholike. »Izbral sem le šest številk, tako da me je trgovka morala opomniti, da moram izbrati še sedmo. Odločil sem se za 24 – zdelo se mi je namreč, da tako ali tako ni pomembno.« K sreči se je motil. Sedaj namerava ustanoviti fundacijo za zasvojence in zlorabljene ženske.

Treznil se je deset let.

55-letnik iz Gyora na severozahodu Madžarske je po dobitku najprej poplačal dolgove, nato pa odkolesaril do prodajalca avtomobilov. »Ko me je vprašal, koliko sem pripravljen plačati, sem mu pokazal tri prste. Ker sem se pripeljal na kolesu, je sklepal, da mislim 300.000 forintov (1.000 €). Sam sem v mislih imel še eno ničlo več (10.000 €).« Avto je kupil za svoje tri otroke, saj niti on niti njegova žena Aniko nimata vozniškega dovoljenja. Sedaj načrtujeta potovanje v Italijo, Laszlo pa je vsakemu izmed svojih treh otrok kupil stanovanje.

Na cesto ga je spodila mama.

Kot pravi, je pitje alkohola dokončno opustil pred petimi leti in da nima razloga, da bi začel znova. Bilo je tako hudo, da ga je mama pri 31. letih vrgla iz svojega doma. Laszlo se je hotel obesiti, a se je vrv strgala, zaradi česar je izgubil stopalo. Leta 1991 je uradno postal brezdomec. Tak klavrn obstoj je živel do leta 1995, ko je bil tako pijan, da ni uspel priti domov za materinski dan, katerega ni nikoli zamudil. Konec tistega meseca se je začel zdraviti alkoholizma, štiri leta pozneje pa je preko socialnega delavca spoznal svojo ženo.

Ko je izvedel za dobitek, je med kolesarjenjem proti domu vznesen razmišljal, kako je njegovo trpljenje končno prišlo h kraju. In ko ga je žena videla plesati po stanovanju, je mislila, da je spet začel piti. Laszlo skuša s svojim denarjem opozarjati na tegobe brezdomcev, sploh spričo lanskoletnega odloka, po katerem jim lahko lokalne skupnosti prepovejo spanje na javnih krajih.