Zanimivosti

Celotna celina v strahu pred ognjeniškimi izbruhi

J. P.
17. 12. 2013, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Če bi avstralski ognjenik Mount Gambier izbruhnil z enako silo kot pred 5000 leti, bi posledice izbruhe segale tudi do sto kilometrov daleč.

Znanstveniki so z uporabo računalniških modelov in termodinamike dognali velikost in razsežnost izbruha. Šlo naj bi za prvi izračun vulkanskega izbruha na avstralski celini.

Magma se je na površje dvignila iz globine osemdesetih kilometrov, medtem ko naj bi se oblak pepela dvigal do deset kilometrov visoko. 

Izbruh najbolj nedavno aktivnega avstralskega ognjenika naj bi imel podobne razsežnosti kot izbruh islandskega ognjenika Eyjafjallajökull leta 2010, ki je povzročil globalen kaos. Podobno preti Avstraliji, če bi izbruhnil Mount Gambier.

Magma se je na površje dvignila iz globine osemdesetih kilometrov, medtem ko naj bi se oblak pepela dvigal do deset kilometrov visoko. Računalniški modeli so razkrili še eno zanimivo podrobnost: izbruh ognjenika je bil količinsko enakovreden 130.000 olimpijskim bazenom. Strokovnjaki ne vedo, kdaj bo prišlo do naslednjega izbruha.