Zanimivosti

Največji superognjenik: opustošenje brez primere

J. P.
16. 12. 2013, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Geologi z Univerze Brigham Young v ameriškem Utahu so odkrili domnevno največji svetovni superognjenik.

Obstaja več vrst ognjenikov, ki lavo bruhajo na različne načine, vendar pa so izbruhi superognjenikov tisti, ki so največji in za seboj pustijo velikanske kaldere. Narodni park Yellowstone je ostanek ene takšnih, pod njem pa še vedno brbota superognjenik.

6000 kvadratnih kilometrov magme.

Vendar pa so geologi prepričani, da so odkrili enako velikega, če ne celo večjega. Ta naj bi zahodni del Utaha in vzhodni del Nevade pretresel pred 30 milijoni let. Posledice izbruha so s prostim očesom danes komaj vidne, a je dokazov dovolj za vse tiste, ki vedo, kje in kaj iskati. Izbruh v zahodnem Utahu, v dolini Wah Wah, kar naj bi pomenilo 'dobra, čista voda', naj bi bil največji svoje vrste. Izbruh in posledično sesedanje ognjenika naj bi sprostila skoraj 6000 kvadratnih kilometrov magme.

Strokovnjaki pravijo, da je bilo opustošenje nepredstavljivo, vulkanski pepel pa naj bi našel pot celo do Nebraske. Za potrditev obstoja superognjenika v Utahu so potrebovali pomoč 600 študentov, 30 poletij terenskega dela ter veliko geološkega začrtavanja in analiz. Vendar pa, v nasprotju z aktivno kaldero v Yellowstonu, imenovani superognjenik skoraj gotovo ne bo več izbruhnil.