Zanimivosti

Slepoti navkljub priplezal na vrh Mount Everesta

J. P.
16. 12. 2013, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Erik Weihenmayer je pri trinajstih letih oslepel, a se ni predal in pustolovskega življenja ni obesil na klin. Je edini slepi človek, ki se je povzpel na Mount Everest.

Pri štiriinštiridesetih je eden izmed najbolj izkušenih slepih pustolovcev, s svojimi dosežki pa lahko zlahka tekmuje z izjemnimi posamezniki, ki niso bili oropani vida. Seznamu njegovih podvigov pravzaprav niti videti konca.

Osvojil najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov. 

Ko je bil mlajši, se je osredotočal le na en šport, rokoborbo, v čemer je blestel. Svojo zvezno državo je celo zastopal na vseameriškem prvenstvu. Leta 1993 je diplomiral in začel poučevati, v prostem času pa se je začel ukvarjati s plezanjem in trekingom. Ni mu šlo slabo – povzpel se je na najvišji goro v ZDA, Mount McKinley, in najvišji afriški vrh, goro Kilimandžaro. Leta 2001 je premagal Mount Everest, od takrat pa je osvojil tudi najvišje vrhove vseh sedmih kontinentov. Leta 2003 se je udeležil večdisciplinskega tekmovanja Primal Quest, domnevno najbolj napornega na svetu. Dirka, ki potekala čez Sierro Nevado, je bila dolga 735 kilometrov in je vključevala več kot 18 kilometrov višinske razlike. Trajala je devet dni, brez prestanka. Erik in njegova ekipa sta se pomerila z osemdesetimi ekipami iz sedemnajstih držav in bili so med dvainštiridesetimi, ki so dosegli ciljno črto.

Erikov si je nato zadal nov cilj, in sicer, da bi postal prva slepa oseba, ki se je s kajakom spustila po brzicah Velikega kanjona. Za izziv se je pripravljal štiri leta, a ga, kot je dejal, ni moglo nič pripraviti na dejanski spust. Ko se je na brzicah njegov kajak obrnil na glavo, je imel srečo, da se mu je uspelo prijeti za reševalni čoln. »Kaj pa, ko bi se to zgodilo drugič?« se je vprašal Erik. »Ko me posrka v vrtinec, nisem kot drugi ljudje, ne vidim luči. Ne vem, v katero smer je gor,« je dejal. Imel je neznansko srečo, da je preživel. Poleg učiteljevanja deluje še kot pisec in motivacijski govorec.

Njegova prva knjiga, Dotakniti se vrha sveta, je bila prevedena v šest jezikov, leta 2006 pa so po njej posneli film. Njegova odprava na Everest je bila podrobno dokumentirana, dokumentarec pa je prejel več nagrad. Vendar Erik ne živi zgolj za pustolovščine, saj je tudi družinski človek. Z ženo Ellen imata dva otroka – dvanajstletno Emmo in desetletnega Arjuna.