Zanimivosti

Iz globin vesolja preti 12. planet

J.P.
3. 11. 2013, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Številni svarijo pred domnevno bližajočim se dvanajstim planetom oziroma Planetom X, ki naj bi na Zemlji povzročil svetovno kataklizmo. Gravitacijski privlek planeta v osrednjem delu sončnega sistema bi namreč učinkoval na orbite drugih teles, vključno z Zemljino. Uradna znanost o njegovem obstoju v tej obliki sicer ni prepričana, a priznava obstoj nepojasnjene gravitacijske sile.

Zecharia Sitchin je leta 1976 z objavo knjige Dvanajsti planet dodobra razburkal javnost. V tem in naslednjih delih je predstavil dobesedne prevode starodavnih sumerskih besedil, ki govorijo o izvoru človeštva na Zemlji. Besedila pripovedujejo o bitjih, imenovanih Anunakiji. Ti naj bi na Zemljo prišli s planeta v našem sončnem sistemu, imenovanega Nibiru.

Krivec za vesoljni potop?

Pred okrog 450.000 leti naj bi odstavljeni vodja na Nibiruju, Alalu, s planeta pobegnil in se zatekel na Zemljo. Ta ga je pritegnila zaradi obilice zlata, ki naj bi ga Nibiru nujno potreboval za zaščito pred slabečo atmosfero. Nato pa naj bi Anunakiji pred približno 300.000 leti z genetsko manipulacijo primatov ustvarili raso delavcev – nas. Ko naj bi oni začasno zapustili Zemljo, naj bi planetu zavladali mi. Sitchin je tezo povezal s svetopisemskimi zgodbami in zgodovinami drugih starodavnih kultur, še posebno z egipčansko.

Medtem ko znanost Nibiruja ne priznava kot enega izmed planetov, ki krožijo okoli Sonca, je Sitchin trdil nasprotno: prisotnost tega planeta naj bi bila izjemno pomembna tako za našo preteklost kot prihodnost. Njegova orbita naj bi bila izredno eliptična, zaradi česar naj bi potoval daleč mimo Plutona ter med Marsom in Jupitrom. Takšen krog naj bi trajal 3.600 let, nazadnje pa naj bi bil v tukajšnjem območju okrog leta 160.

Je to neznani planet, ki ga je zaznal IRAS?

Takšen mimohod bi gotovo vplival na orbite drugih planetov, med drugim tudi na Zemljino. Tudi astronomi že dolgo domnevajo, da obstaja neznani planet zunaj Plutonove orbite, ki bi pojasnil nekatere anomalije v orbitah Neptuna in Urana. Nepojasnjena gravitacijska sila namiguje na neznan predmet, ki bi lahko bil dolgo iskani Nibiru. Astronomi so tako zelo prepričani o obstoju planeta, da so ga že poimenovali, in sicer kot Planet X – deseti planet. Infrardeči astronomski observatorij ali IRAS naj bi leta 1983 opazil neznano telo, ki bi lahko bilo planet v velikosti Jupitra. Astronomi v tem primeru niso verjeli, da je šlo dejansko za planet; kot pravijo, bi bil predmet lahko tudi velikanski komet ali pa oddaljena galaksija – tako mlada, da še razvija zvezde, ali pa galaksija, zavita v prah.

Vsi zagovorniki Nibiruja pa menijo, da je IRAS zaznal potujoči planet. Nekateri izmed njih so prepričani, da je Nibiru v resnici Betlehemska zvezda izpred dva tisoč let. Drugi celo domnevajo, da Vatikan v svoji astronomski opazovalnici sledi položaju skrivnostnega planeta. Sodeč po zgodbi o Anunakijih naj bi bil ravno Nibiru odgovoren za vesoljni potop. Še dlje v preteklosti naj bi Planet X trčil v Zemljo, zaradi česar naj bi nastali asteroidni pas in velikanske kotline, ki jih danes napolnjujejo oceani.

Zato ob vrnitvi Nibiruja številni napovedujejo katastrofalne spremembe, med drugim v Bibliji napovedane tri dneve teme, saj naj bi Nibirujev gravitacijski privlek zaustavil Zemljino rotacijo. A kot je običajno pri teh stvareh, bo čas tisti, ki bo pokazal, kaj je resnično in kaj ne.