Zanimivosti

Nova generacija letalonosilk

J. P.
2. 11. 2013, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška mornarica bo svojo floto letalonosilk nadgradila s plovili naslednje generacije, ki se bodo ponašala s paleto novih tehnologij.

USS Gerald R. Ford predstavlja novo generacijo letalonosilk. Razred Ford predstavlja prve nove dizajne za tovrstna vojna plovila po USS Nimitzu iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zaradi velikosti in njihove vsestranskosti so jih poimenovali plavajoča mesta.

Delovala naj bi petdeset let

Prva te vrste bo v morsko gladino zarezala 9. novembra, ko bo tudi krstna slovestnost. Formalno naj bi v mornarici letalonosilka sicer začela delovati leta 2016. Razred Ford ima potencial, da izvede 25 odstotkov več letalskih misij kot njegovi predhodniki razreda Nimitz: večji krov in tri dvigala za letala. S teh letalonosilk bodo vzletali tudi droni, ki dobivajo čedalje več veljave pri tovrstnem vojskovanju.

Letalonosilka tehta skoraj 100.000 ton, na njej pa bo delovala več kot 4600-članska posadka in do 75 letal. Prav tako bo prva te vrste, ki bo premogla električni pogonski sistem, in ne parnega.