Zanimivosti

Levičarji, pazite se!

S.R.
1. 11. 2013, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav nekatere raziskave kažejo, da naj bi imeli levičarji pred desničarji nekaj prednosti pri logičnem razmišljanju in podobnih stvareh, so očitni tudi v veliko večji nevarnosti kot večina desničarskih prebivalcev.

Nova raziskava namreč kaže, da imajo levičarji veliko večjo možnost, da zbolijo za shizofrenijo. Kar 40 odstotkov tistih, ki zbolijo za shizofrenijo je levičarjev, čeprav je levičarjev le okoli 10 odstotkov ljudi na svetu. Znanstveniki menijo, da je vzrok v spremembah v možganih. Govora je o istih spremembah, zaradi katerih levičarji tudi začno uporabljati levo roko.

Med znanimi osebnostmi je sicer kar precej levičarjev. Princ William, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Paul McCartney in mnogi drugi so levičarji. Levičar je tudi predsednik Barack Obama.

Raziskovalec Jadon Webb z univerze Yale, ki je izvedla raziskavo je povedal, da »izsledki kažejo presenetljivo veliko prisotnost levičarstva pri pacientih s psihotičnimi motnjami, predvsem shizofrenijo«. Zanimivo pa je, da je odstotek levičarskih pacientov z bipolarno motnjo le okoli 10 odstotkov, torej povsem v skladu s siceršnjim številom levičarjev na svetu. »Povezava med levičarstvom in psihozo je pomembna, saj bomo s takimi raziskavami začeli razumeti te bolezni in jih začeli razvijati učinkovita zdravljenja«, pravi Nick Craddok, psihiater z univerze v Cardiffu.

Poleg tega študija kaže še nekaj bolj pomembnega – da imajo psihološke bolezni, kot je na primer shizofrenija fizičen vzrok in niso vedno samo posledica okolja.