Zanimivosti

Presenetljivo odporni na spremembe

J.P.
30. 10. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raziskovalci so odkrili, da je imunski sistem orjaškega pande v genetskem smislu presenetljivo razgiban. Ogrožena vrsta bi bila tako lahko odpornejša, kot so domnevali doslej.

Biologi ocenjujejo, da v divjini živi le še okrog 1.500 orjaških pand, omejenih na šest gorovij v južnem predelu osrednje Kitajske. Fosilni ostanki kažejo, da so pande nekoč živeli tudi na območju Burme in severnega Vietnama.

V divjini živi le še 1.500 orjaških pand.

Raziskovalci s kitajske univerze Zhejiang so zbrali genetski material 218 divjih pand širom območij, na katerih se živali še zadržujejo. Pri analizi so se osredotočili predvsem na poglavitni histokompatibilnostni kompleks (PHK), to je del genoma, ki uteleša dele imunskega sistema, saj imajo različne populacije različne PHK-je. Drugi deli genoma so enaki pri vseh posameznikih znotraj vrste in kot taki ne bi bili primerni pokazatelji genetske raznolikosti.

Razgiban imunski sistem

Kot pravijo raziskovalci, je imunski sistem orjaških pand bolj razgiban kot pri več drugih ogroženih vrstah, denimo pri bengalskem tigru. Pridobljeno znanje bo po besedah strokovnjakov mogoče uporabiti pri programih parjenja v ujetništvu, pri obnavljanju habitata pa bi na podlagi novih podatkov lahko imele prednost genetsko bolj razlike populacije.