Ostali športi

Markovičeva osvojila drugo mesto

STA / S.R.
3. 11. 2013, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska športna plezalka Mina Markovič je na sedmi tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v francoskem mestu Valence osvojila drugo mesto. Od lanske skupne zmagovalke svetovnega pokala je bila v finalu boljša le Južnokorejka Džain Kim.

Slovenski uspeh je dopolnila povratnica po poškodbi prsta Maja Vidmar s šestim mestom.

Markovičeva je v polfinalu kot edina tako v ženski kot v moški konkurenci preplezala do vrha smeri. V finalu je nastopila kot zadnja tekmovalka, v smeri je bila prepričljiva, vendar pa si je privoščila tudi nekaj napak ter se na koncu po dveh zmagah morala zadovoljiti z drugim mestom. Boljša je bila le Južnokorejka Kimova, šele četrta v polfinalu, ki pa je v finalni smeri ohranila več zbranosti, preplezala dva giba več od najboljše Slovenke ter z zmago ohranila vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Odgovor na vprašanje o skupni zmagovalki svetovnega pokala v težavnosti bo tako ponudila zadnja tekma sezone, ki bo 16. in 17. novembra v Kranju. Kimova ima pred zadnjo tekmo 625 točk, Markovičeva ima na drugem mestu 595 točk ter za Kimovo zaostaja 30 točk. Tretja na tekmi in tretja v skupnem seštevku Japonka Momoka Oda (403) se v boj za skupno zmago ali skupno drugo mesto več ne more vplesti. Markovičeva se bo v Kranju tako že tretjič zapored potegovala za naslov zmagovalke skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

Markovičeva se je na vseh sedmih tekmah uvrstila v finale, na šestih je stopila na stopničke, trikrat je zmagala, trikrat je bila druga, najslabša je bila četrta. V polfinalu je sicer nastopilo vseh šest slovenskih predstavnikov. Domen Škofic je zasedel končno 11. mesto, Tina Šušteršič je tekmo končala na 12. mestu, Urban Primožič je bil 14., Katja Kadič pa 21.

"Celotno gledano sem s tekmo kar zadovoljna. Sigurno vem, da sem sposobna boljše odplezati. Da sem res vrhunsko pripravljena, sem pokazala v polfinalu, kjer sem se res sprehodila do vrha. Za sam finale bi rekla, da sem se zelo dobro pripravila in osredotočila na samo smer in tekmo. Je pa bila smer nekoliko drugačna, bolj razgibana, dinamična, čez celotno smer sem se počutila kot da rešujem rebuse in uganke. Kar nekajkrat sem se 'zataknila' na oprimkih, na koncu pa sem vseeno sestavila eno takšno plezanje, ki pa je bilo žal dovolj le za drugo mesto," je po tekmi dejala Markovičeva, ki komaj čaka sklepno dejanje sezone v Kranju. "Forma in motivacija sta na zelo visoki ravni, tako da komaj čakam preostala dva tedna treninga plezanja in potem finale v Kranju. Vem, da sem se sposobna na tekmo zelo dobro pripraviti in da si lahko v Kranju obetamo zanimiv in lep vikend," je dodala najboljša slovenska športna plezalka.

V moški konkurenci je zmago slavil povratnik na veliko sceno 20-letni Čeh Adam Ondra. Drugi je bil Kanadčan Sean McColl, tretje mesto pa je osvojil Francoz Gautier Supper. V skupnem seštevku še naprej vodi Japonec Sači Ama (507), ki je bil na tekmi komaj šesti. Tudi pri moških bo o skupnem zmagovalcu odločila tekma v Kranju. Avstrijec Jakob Schubert na drugem mestu (443) za Amo zaostaja 64 točk. Od Slovencev je Škofic na devetem mestu, Primožič pa je 13. skupno.