Zanimivosti

Prihranek pri elektriki

Sašo Avramovič
29. 9. 2013, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največji porabniki električne energije so bojlerji, zamrzovalniki in hladilniki, zato je smiselno starejše zamenjati z novimi, učinkovitimi napravami (energijski razred A++ ali podobno).

Wikipedia
Največji porabniki elektrike so bojlerji, hladilniki in zamrzovalniki.

Velikost grelnika vode oz. bojlerja je smiselno prilagoditi svojim potrebam. "Grelnike je treba tudi redno čistiti, kar pripomore k njihovemu boljšemu izkoristku," pravi Tomislav Tkalec, vodja programa Energetika v društvu Focus. Optimalna temperatura v hladilniku je približno 6 °C, v zamrzovalniku pa minus 16 °C, vsaka stopinja niže pa pomeni kar 6 odstotkov večjo porabo aparata. Kot pravi Tkalec, so prazni hladilniki največji porabniki toplote, zato je smiselno vanje postaviti večjo posodo z vodo, ki dlje zadržuje hladno temperaturo kot zrak.

Pri pranju perila lahko prihranimo do 45 odstotkov električne energije.

Tudi pri pranju perila lahko z znižanjem temperature pranja s 60 na 40 °C prihranimo do 45 odstotkov energije, saj pralni stroj večino električne energije porabi za ogrevanje vode. Torej se je dobro držati nekaterih nasvetov, da bo ob koncu meseca, kot si verjetno vsi želimo, naš račun za elektriko čim manjši.