Zanimivosti

»Uživanje hrenovk močno odsvetujem!«

Sašo Avramovič
29. 9. 2013, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Velikokrat si jih privoščimo, takrat ko nimamo veliko časa za pripravo malice, zajtrka ali večerje. Saj veste, najbolj se jih razveselijo prav otroci. A ljudje se pogosto pozabimo vprašati, kaj v resnici pojemo, ko si privoščimo hrenovko.

Thinkstock

»Pri vseh hrenovkah je problem v 'mesu', ki ga dajejo vanje.« Alja Dimic, prehranska terapevtka

Pri prehranski terapevtki smo se zato pozanimali, kaj se na sploh skriva v hrenovkah. Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic, meni, da so hrenovke zelo nezdrave in resno škodujejo našemu organizmu, našemu delovanju in ne nazadnje tudi našemu videzu. Pod drobnogled najprej vzemimo sestavine hrenovk. Katere so najbolj 'problematične'? Kot pravi Dimičeva, je največja težava predvsem v tem, da vsebujejo hrenovke ogromno nitratov, ki povzročajo številne bolezni in težave, pa tudi raka na črevesju. »Strupeni dodatki, ki izboljšajo okus in videz jedi, predstavljajo resno nevarnost in ogroženost za naše zdravje,« še dodaja Dimičeva.

»Hrenovke so dejansko mesni odpadki, in to ni zdravo meso.« Alja Dimic, prehranska terapevtka

Poznamo več vrst hrenovk, in sicer piščančje, puranje, telečje in druge. Težko je opredeliti, katere so bolj ali manj zdrave, a vseeno Dimičeva pravi: »Pri vseh hrenovkah je težava v 'mesu', ki ga dajejo vanje, saj uporabijo mesarske 'odpadke' – kožo, drobovino ... Ti vsebujejo ogromno maščob in soli. Te stvari so dejansko zelo slabega okusa, zato jim dodajajo veliko umetnih ojačevalcev okusa, tudi mononatrijev glutamat, ki dokazano povzroča hiperaktivnost, vnetja in alergije, dermatitis, ekceme, kronična obolenja, avtoimune reakcije, raka, Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen.«

Hrenovke vsebujejo ogromno nitratov, ki povzročajo številne bolezni in težave. Zelo problematičen je mononatrijev glutamat.

Kot so pred kratkim poročali tudi tuji spletni mediji, vsebujejo hrenovke tudi natrijev nitrit, ali E250, ki naj bi bil prepovedan v otroški hrani. »Natrijev nitrit je dokazano rakotvoren in povzroča hiperaktivnost,« pravi Dimičeva, zato ob vsem skupaj meni, da bi se morali hrenovkam in drugim podobnim mesninam vedno izogibati v velikem loku, ne le poleti zaradi pokvarljivosti, saj, kot pravi Dimičeva, nikoli ne vemo, kaj je resnično v njih. »Hrenovke so dejansko mesni odpadki, in to ni zdravo meso,« še meni Dimičeva. Zaključuje: »Uživanje hrenovk močno odsvetujem.«

Thinkstock