Zanimivosti

Cesar, ki se je imel za boga

J. P.
15. 8. 2013, 07.21
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 18.50
Deli članek:

Arheologi so odkrili zaseben mini kolosej, ki naj bi ga dal zgraditi razvpiti rimski cesar Komod, ki ga je v filmu Gladiator upodobil Joaquin Phoenix.

Thinkstock
Vnet gladiator

Amfiteater je v Genzanu, jugovzhodno od Rima, kjer naj bi bilo nekoč njegovo posestvo. Areno ovalne oblike, veliko enainšestdeset krat štirideset metrov, je nenačrtno odkrila skupina ameriških arheologov, ki je v bližini izkopavala rimsko kopališče.

Radar je pokazal podzemne temelje, posebno ložo in zaobljene zidove s tlemi iz obarvanega marmorja. Več kot tisoč tristo ljudi je s sedežev lahko opazovalo Komoda, sina Marka Avrelija, kako v areni ubija razne živali.

Samooklicani drugi Heraklej.

Cesar je postal pri rosnih dvajsetih letih. Njegova vladavina je trajala od leta 180 pa do leta 192. Množicam je ukazal, da ga častijo kot drugega Herakleja, ki se v areni bori z zvermi. Menda je bil tako vešč, da je pokončal slona, več drugih živali pa le z enim samim udarcem.

Nadalje so bili odkriti dokazi o podzemnem sistemu kanalov, ki so omogočali uprizarjanje pomorskih bitk, enakih tistim v velikem Koloseju. Odkrito stopnišče je vodilo tri metre v podzemne prostore, od koder naj bi z dvigali v areno dvigali scenografijo in morda tudi živali.

Uprizarjal boje z živalmi.

Komod naj bi sicer sodeloval v 735 gladiatorskih dvobojih, številne Rimljane pa naj bi posebej jezilo njegovo sedenje med občinstvom v teatrih ali amfiteatrih, saj je to počel oblečen v žensko. Užival je v zadajanju bolečine: nekega debelega moškega naj bi skušal osmešiti tako, da mu je odprl trebuh. Zunaj arene naj bi živel razgibano življenje z več kot tristo priležnicami vseh slojev, temu pa naj bi konec naredil rokoborec, ki je cesarja zadušil, potem ko ga je Komod skušal zastrupiti.