Zanimivosti

Smrt je kot tornado modre barve

Tamara Pirih
2. 8. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Raziskovalna ekipa britanskih znanstvenikov je pod mikroskopom posnela, kako se smrt širi pod organizmom, za ogled pa so uporabili črva.

Youtube
Dr. David Gems je sodeloval pri snemanju smrti.

Britanski znanstveniki so ujeli trenutek, ko nastopi smrt, in zaključili, da je zaustavitev življenja oziroma nastop smrti modro fluorescentne barve, ki je videti kot ogromen tornado. Takšen je pogled na trenutek, ko milijarda celic v telesu ugasne.

Raziskovalni tim je pod mikroskopom posnel, kako se smrt širi po organizmu, za predstavitev pa so uporabili črva. »Ko ena celica umre, s tem sproži verižno kemijsko reakcijo, ki pelje do zloma in ugašanja celotnega organizma. Smrt je videti kot modri tornado, ki ga povzroči kemijska reakcija po tem, ko celice v telesu umrejo,« pojasnjuje eden od znanstvenikov, prisotnih pri nevsakdanjem ogledu.

Raziskovalci so poudarili, da prihaja svetlo modra barva od celične nekroze, njihove nadaljnje raziskave pa bodo usmerjene na teste, s katerimi bodo poskušali dognati, kaj bi lahko prekinilo ta proces. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da bi s tem prišli do revolucionarnega odkritja, kako premagati oziroma preprečiti smrt, edino zadevo, ki se ji doslej še nihče ni mogel izogniti.