Slovenija

Vremenoslovci ponovno napovedujejo zelo vroč konec tedna

STA / J.P.
2. 8. 2013, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Od danes do vključno ponedeljka bo zelo vroče, zato na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo na zelo veliko toplotno obremenitev.

Reuters
Od danes do vključno ponedeljka bo zelo vroče.

V letošnjem tretjem vročinskem valu bodo po nižinah temperature okoli 38 stopinj Celzija, marsikje pa so že danes namerili več kot 35 stopinj. V Kopru pa so zabeležili preseženo opozorilno koncentracijo ozona.

Ob koncu tedna po nižinah okoli 38 stopinj Celzija.

Po napovedih Arsa bodo najvišje temperature prav ta konec tedna, ko bomo po nižinah namerili okoli 38 stopinj Celzija. Tudi prihodnji teden pa bo še vedno nad 35 stopinj Celzija. Meteorologi zato opozarjajo na veliko toplotno obremenitev.

Praktično povsod po nižinah so že danes namerili preko 30 stopinj, marsikje pa je temperatura presegla tudi 35 stopinj Celzija. V Ljubljani so 36 stopinj namerili ob 16. uri, v Mariboru pa dve uri pred tem. Le stopinjo hladneje je bilo po podatkih samodejnih meteoroloških postaj okoli 16. ure med drugim še v Celju, Črnomlju, Hrastniku, Cerkljah ob Krki, Litiji, Krškem, Novi Gorici, Novem mestu, Ravnah na Koroškem in v Velenju.

V Kopru so sicer okoli 16. ure namerili 29 stopinj. Je pa zato na merilnem mestu Koper koncentracija ozona danes ob 15. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter zraka.

Kot so ob tem zapisali na Arsu, je merilno mesto locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved vremenoslovci preseženo koncentracijo pričakujejo še vse popoldne, zvečer pa bo koncentracija padla pod opozorilno vrednost. Tudi v naslednjih dneh pa pričakujejo preseganje opozorilne vrednosti.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala, opozarjajo meteorologi. Zato ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka svetujejo, naj v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, naj se v času trajanja previsoke koncentracije izogibajo naporom.

Še vedno pa velja velika požarna ogroženost naravnega okolja na Primorskem, povečevanje požarne ogroženosti je tudi drugod po državi.

Ob koncu zadnjega vročinskega vala ponekod rekordno topla noč.

Zadnji vročinski val je sicer Slovenijo zajel konec julija, najbolj vroče pa je bilo minuli konec tedna. Po nižinah je temperatura čez dan dosegla okoli 35 stopinj, ponoči pa se ponekod ni spustila pod 20 stopinj. Višek vročinskega vala je bil v nedeljo in ponedeljek, ko se je ponekod na vzhodu ogrelo nad 38 stopinj, navajajo na agenciji.

Vročino je prekinila hladna fronta, ki je minuli ponedeljek popoldne in zvečer prešla Slovenijo. Poleg neviht jo je spremljal tudi močan veter in na večini meteoroloških postaj so meteorologi izmerili viharne sunke. Na nekaterih mestih je veter pihal tudi s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Ponekod je močneje zapihalo tudi sredi noči, nato se je vremensko dogajanje umirilo.

Izpostavili so, da je marsikje veter dvigoval ogromne količine prsti s presušenih polj. Nastal je prašni vihar, ki je po navedbah Arsa v notranjosti države zelo redek pojav. V krajih z vetrom je bila zlasti noč z nedelje na ponedeljek izjemno, tudi rekordno topla. Ponekod je veter zapihal le prehodno, drugje je bilo vetrovno vsa noč.

V Celju je bilo ob tretji uri zjutraj 29 stopinj in v Radencih ob 23. uri 30. Na Ptuju temperatura ni padla pod 26, v Dobličah pri Črnomlju pa je jutranji veter naglo dvignil temperaturo z 18 na 29 stopinj ob pol sedmi uri. Najvišjo temperaturo zraka so sicer večinoma izmerili v nedeljo, le na severovzhodu je bil višek vročine v ponedeljek.