Zanimivosti

Točno takšen, kot si ga želite...

STA / S.R.
2. 8. 2013, 12.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Proizvajalec mobilnih telefonov Motorola Mobility je predstavil novi pametni mobilnik Moto X z operacijskim sistemom Android.

Reuters
Moto X bo, vsaj po zunanjosti prilagodljiva posameznemu uporabniku.

Gre za prvo napravo, ki jo je podjetje razvilo pod taktirko ameriškega Googla, ki je Motorolo za 12 milijard dolarjev kupil maja lani. Telefon se sicer ponaša s precej povprečnimi karakteristikami - 12-centimetrski zaslon, glavna kamera z desetimi megapiksli, dvojedrni procesor in največ 32 GB spomina.

Bolj kot zaradi tehničnih vidikov je Moto X pomemben zaradi tega, ker naj bi odražal Googlovo strategijo na trgu pametnih mobilnikov, na katerem prevladujeta južnokorejski Samsung in ameriški Apple, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na to kaže funkcija, ki so jo pri Motoroli poimenovali brezdotično upravljanje (touchless control). Ta se drugih sistemov za prepoznavanje govornih ukazov razlikuje po tem, da je vedno vklopljena, tako da uporabniku ni treba vsakič segati po telefonu in pritisniti določenega gumba, kot na primer velja za Applovo Siri.

Eden največjih adutov pa je tudi možnost prilagoditve telefona uporabniku (funkcija, ki bo najverjetneje na voljo samo v ZDA). Uporabniki bodo že ob nakupu lahko izbirali med različnimi barvami zadnjih, pokrovov, sprednjega dela in gumbov, tako da bo na voljo več kot 500 različnih barvnih kombinacij telefona. Poleg tega bodo uporabniki na telefon lahko tudi vgravirali tekst po želji, kasneje pa naj bi bili na voljo tudi leseni pokrovi. 

Mobilnik poleg tega omogoča tudi hitrejše in enostavnejše fotografiranje, saj je kamero moč aktivirati s hitrim gibom zapestja.

Motoral Mobility, ki je bila ustanovljena z ločitvijo družbe Motorola na družbo za izdelavo mobilnih telefonov in družbo za vladno in javno varnost Motorola Solutions, bo novi mobilnik sestavljala v nekdanji tovarni Nokie v Teksasu. Še vedno pa bo večina elektronskih komponent izdelanih v Aziji.