Zanimivosti

Dva dneva plačanega dopusta zaradi menstruacije?

Petra Rupnik
1. 8. 2013, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

SPOR Ruski zakonodajalci so parlament poprosili, da bi ženskam v času menstruacije odobrili dva dneva plačanega dopusta na mesec. Ta poteza je močno razjezila različne aktiviste.

Reuters

Aktivisti so namreč zaskrbljeni zaradi konzervativnega duha v državi, ki vedno bolj narašča, odkar je na predsedniškem stolčku Vladimir Putin. Mikhael Degtyaryov (32), član nacionalne stranke LDPR, ki jo vodi Vladimir Zhirinovsky, sicer znan kot politik brez dlake na jeziku, je na svoji spletni strani zapisal, da je osnutek zakona predlagal, da bi povečal zaščito žensk na delovnem mestu. 

»Med menstruacijo večina ženska občuti psihično in fizično neugodje. Njihove bolečine so včasih tako močne, da morajo celo poklicati zdravniško pomoč,« je pojasnil Degtyaryov, ki je sicer poročen oče dveh otrok. Dodal je še, da menstrualne bolečine povečajo utrujenost, zmanjšujejo možnost pomnjenja in delovno učinkovitost, poleg tega pa izzovejo tudi čustveno preobčutljivost.

Duma sicer o predlogu zakona ne bo odločala pred septembrom, gibanja za človekove pravice pa so ga že označile za seksističnega. Predstavnica ženske skupine Anna Center, Marina Pisklakova, je predlog označila za absurdnega. »Če že resno razpravljamo o ženski delovni učinkovitosti med menstruacijo, lahko razpravljamo tudi o tem, kako učinkoviti so moški po popivanju.« Da je argument, s katerim želi Degtyaryov podpreti predlog zakona, neprimeren, meni tudi ruska odvetnica Anna Sobko. Aktivisti sicer pravijo, da v ozadju predloga zakona ne vidijo vpliva Kremlja, vendar opozicija svari, da je politično vzdušje vsekakor postalo bolj konzervativno, odkar je Putin na predsedniškem položaju.