Slovenija

Pozor! V Kranju neznanec morda neupravičeno pobira prispevke

STA / S.R.
1. 8. 2013, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti so sporočili, da v Kranju neznana oseba pobira prostovoljne prispevke in se predstavlja za zaposlenega v društvu za pomoč odvisnikom.

N
Ne nasedajte prevarantom.

Neznanca sicer še niso izsledili, vendar preverjajo, ali je prispevke zbiral v skladu z zakonom in iz upravičenih razlogov. Na Policijski upravi Kranj svetujejo, naj ljudje ne nasedajo prevarantom. Kot so sporočili, so policisti po prejetem klicu ob 13. uri začeli s preverjanjem, ali je neznanec prostovoljne prispevke zbiral v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru ter iz upravičenih razlogov. Te prispevke namreč lahko zbirajo le tiste nepridobitne pravne in fizične osebe, ki imajo dovoljenje upravne enote, na območju katere imajo sedež ali stalno prebivališče. Tiste, ki ravnajo v nasprotju s tem, lahko kaznujejo s 104 evri kazni.

Vsak, ki pobira prispevke, mora imeti veljavno odločbo pristojne upravne enote, s katero mu je dovoljeno pobiranje prostovoljnih prispevkov v denarju in materialu pri podjetnikih, posameznikih in pri gospodarskih družbah. Poleg tega mora imeti še pisno pooblastilo za nabiranje prostovoljnih prispevkov. Izročen prostovoljni prispevek je treba evidentirati v nabiralni poli, ki mora vsebovati žig društva, podpis zakonitega zastopnika društva ter mora biti overjena pri pristojni upravni enoti.

V primeru, da ljudje prepoznajo prevaro, naj o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113 oziroma na anonimni telefon 080 1200, prispevka pa naj ne izročijo, so še zapisali na PU Kranj.