Svet

Zaporniki radi berejo erotične romane

STA / S.R.
1. 8. 2013, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med najbolj varovanimi zaporniki v ameriškem taborišču za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi je priljubljeno čtivo svetovna erotična uspešnica Petdeset odtenkov sive.

Roman 50 odtenkov sive je med zaporniki bolj priljubljen kot Koran.

Roman o sadomazohističnem odnosu je po besedah člana ameriške kongresne delegacije med njimi bolj iskan kot Korana, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Demokratski senator Jim Moran, ki se sicer zavzema za zaprtje tega zapora, je povedal, da so ujteniki v najbolj varovanem delu zapora prebrali celotno trilogijo v angleščini. "Domnevam, da se ne dogaja veliko. Ti moški nimajo kaj delati, pa si rečeš, zakaj pa ne," je dodal.

Moran je to povedal med obiskom senatne delegacije v najstrožje varovanem delu zapora, nekoč tajnega taborišča številka sedem. Obiskali so ga v spremstvu poveljnika oporišča, glavnega zdravnika in častnika, ki je odgovoren za ta del zapora.

V taborišču sedem so zaprti najbolj nevarni zaporniki, tudi pet moških, obtoženih za teroristične napade v ZDA 11. septembra 2001.

Novinarji lahko obiščejo Guantanamo, kjer imajo zaporniki dostop do cenzuriranih filmov in knjig, vendar do tega dela zapora ne morejo.

Predsednik ZDA Barack Obama je že ob nastopu prvega mandata leta 2009 obljubil zaprtje taborišča, ustanovljenega po terorističnih napadih v ZDA. Kljub temu je tam še vedno zaprtih 166 moških, od katerih mnogim še niso ne sodili niti proti njim vložili obtožnic.

Avtorica Petdesetih odtenkov sive E.L. James je po vsem svetu prodala že več kot 70 milijonov kopij trilogije.