Zanimivosti

Kje imajo najhitrejši internet na svetu?

STA / A.M.
25. 7. 2013, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Povprečna hitrost internetnega dostopa po svetu se je v prvem četrtletju letos povečala za štiri odstotke na 3,1 megabita na sekundo, kažejo podatki ameriškega podjetja Akamai. Južna Koreja je še vedno trdno na prvem mestu po hitrosti interneta, ki v državi s 50 milijoni prebivalcev dosega 14,2 Mbps.

Thinkstock

Povprečna hitrost internetnega dostopa v Sloveniji po zadnjih podatkih analitikov znaša 5,3 Mbps, kar je približno trikrat počasneje kot v Južni Koreji. Tam bi namreč za prenos ene zgoščenke podatkov (700 MB) v povprečju potrebovali šest minut, pri nas pa za to potrebujemo približno 18 minut.

Med sosedami Slovenijo po hitrosti prekašata Avstrija (7,4 Mbps) in Madžarska (6,4 Mbps), počasnejši pa sta Italija (4,4Mbps) in Hrvaška (3,7 Mbps).

Pri podjetju Akamai ugotavljajo še, da se je količina prenesenih podatkov v mobilnih omrežjih po svetu v primerjavi s prejšnjim četrtletjem povečala za 19 odstotkov, na letni ravni pa kar podvojila. Za primerjavo - klicni promet se je na letni ravni povečal le za štiri odstotke.

Podjetje Akamai, ki se ukvarja z dostavo spletnih vsebin in naj bi po nekaterih ocenah prek svojih strežnikov skrbelo za kar 15 odstotkov vsega internetnega prometa na svetovni ravni, je med drugim ugotovilo še, da največ obiskov spletnih strani iz mobilnih omrežij prihaja s strani brskalnikov na operacijskem sistemu Android (okoli 40 odstotkov), sledi pa Applov mobilni brskalnik Safari (35 odstotkov).

Razmerje pa se obrne ob upoštevanju vseh omrežji, torej ne le mobilnih - na tem področju Applov brskalnik predstavlja okoli 60 odstotkov vseh obiskov, brskalniki na operacijskem sistemu Android pa okoli tretjino vseh obiskov.