Svet

Kennedyjeva hčerka bo veleposlanica

STA / A.M.
25. 7. 2013, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik ZDA Barack Obama je v sredo sporočil, da bo za novo veleposlanico ZDA na Japonskem predlagal Caroline Kennedy, hčerko ubitega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja. Imenovanje je nagrada 55-letni odvetnici in pisateljici za podporo Obami v času volilnih kampanj.

Reuters

Kennedyjeva, ki je leta 2008 odmevno podprla Obamo v boju proti Hillary Clinton, bo v primeru senatne potrditve prva ženska na položaju veleposlanika ZDA na Japonskem. Leta 2012 je bila ena od 35 predsednikov oziroma predsednic Obamove kampanje za ponovno izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Caroline Kennedy sicer nima posebnih vezi z azijsko državo niti zunanjepolitičnih izkušenj. Japonska je najpomembnejša partnerica ZDA v Aziji in predsedniki so tja za veleposlanike običajno pošiljali izkušene diplomate ali politike. Nima Kennedyjeva nič manj izkušenj v zunanji politiki od nekdanjega odvetnika iz Kalifornije Johna Roosa, ki ga bo zamenjala na položaju.

Caroline Kennedy je bila nekaj časa v igri za sedež v zveznem senatu iz New Yorka, ki ga je leta 2009 izpraznila Hillary Clinton, ko je sprejela položaj državne sekretarke ZDA. Vendar so se newyorški demokrati uprli in položaj je dobila kongresnica Kirsten Gillibrand.