Svet

Grozljivo! Železniška nesreča v Španiji terjala najmanj 77 življenj

STA
25. 7. 2013, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V hudi železniški nesreči, ki se je v sredo zvečer pripetila pri mestu Santiago de Compostela na severozahodu Španije, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 77 ljudi, več kot 140 je ranjenih. Po navedbah španskih medijev bi do iztirjenja hitrega vlaka s štirimi vagoni lahko prišlo zaradi prevelike hitrosti.

Reuters

Na vlaku, ki je potoval iz mesta Ferrol proti Madridu, je bilo v času nesreče po navedbah AFP 218 potnikov in štirje člani posadke. Na železniški družbi so pojasnili, da je vlak iztiril malo pred prihodom na železniško postajo v Santiagu de Compostela.

Priče poročajo, da so ob tem slišale glasno eksplozijo. Vsi štirje vagoni so iztirili, se večkrat prevrnili in se nato nagrmadili eden na drugega kot harmonika. Enega od vagonov je silovito trčenje raztrgalo.

Reševalci, ki so na prizorišču delali vso noč, so našli 73 trupel, štirje hudo poškodovani pa so posledicam poškodb podlegli kasneje v bolnišnici, je povedal predstavnik pristojnih oblasti v pokrajini Galicija, kjer se je pripetila nesreča. Ranjenih je 143 ljudi.

Vzroki za nesrečo še niso znani, po navedbah časnika El Mundo pa naj bi vlak pred iztirjenjem namesto dovoljenih 80 kilometrov na uro peljal s hitrostjo prek 200 kilometrov na uro. Predstavnik španskih železnic je sicer dejal, da je za ugibanje o vzrokih še prezgodaj.

"Preiskava poteka in počakati moramo. Zelo kmalu bomo izvedeli, kolikšna je bila hitrost, ko bomo razbrali podatke iz črne skrinjice vlaka," je še dejal predstavnik železnic.