Slovenija

Danes o odškodninah za izbrisane

STA / S.R.
25. 7. 2013, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada bo danes obravnavala predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane, novelo zakona o političnih strankah ter novelo zakona o volilni in referendumski kampanji.

Mediaspeed
Minister za notranje zadeve Gregor Virant.

 Noveli po oceni ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta zmanjšujeta korupcijska tveganja, ključna novost pa je popolna prepoved donacij vseh pravnih oseb. Virant je predloga omenjenih novel predstavil v torek. Po njegovih besedah rešitve prinašajo več reda in preglednosti na to področje, spremembe pa podpira tudi protikorupcijska komisija. Oba predloga sta po Virantovih besedah "praktično v celoti" usklajena v koaliciji.

Vlada bo danes obravnavala tudi predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane. Ta predvideva, da bodo izbrisani lahko dobili po 40 evrov odškodnine za vsak mesec izbrisa. Če se s tem ne bodo strinjali, pa bodo upravičenci lahko tožili državo, a bodo na koncu lahko dobili največ 2,5 krat višjo odškodnino, kot bi jim pripadla s predvidenim pavšalom. Do odškodnin bi lahko bilo po ocenah ministra upravičenih nekaj več kot 10.000 izbrisanih, država pa bi lahko zanje odštela okoli 75 milijonov evrov.

Predvidoma naj bi vlada odločala o spremembah uredbe o cestninskih cestah in cestnini ter izdala soglasje k novemu ceniku za uporabo cestninskih cest. Odločanje o tem je namreč pretekli teden preložila. Omenjena dokumenta med drugim določata ceno vinjet in cestnin za tovorna vozila.

Vlada naj bi danes potrdila tudi sklep o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sklep o ustanovitvi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. S tem se združujejo Inštitut za varovanje zdravja in območni zavodi za zdravstveno varstvo v dva inštituta, ki bosta začela delovati z začetkom prihodnjega leta.