Svet

Papež danes tudi v zloglasni faveli

STA / S.R.
25. 7. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek, ki je v Braziliji na svojem prvem apostolskem potovanju v tujini, se bo danes na svetovno znani plaži Copacabana v Riu de Janeiru prvič pridružil več sto tisoč mladim udeležencem Svetovnega dneva mladih.

Reuters
Papež bo danes obiskal tudi eno izmed zloglasnih favel.

Obiskal bo tudi favelo Varginha, se srečal z županom mesta in blagoslovil olimpijske zastave. Četrti dan obiska se bo najprej v mestni hiši v Rio de Janeiru srečal z županom, simbolično mu bodo izročili ključe mesta, nato pa bo blagoslovil olimpijske zastave. Po poročanju brazilskih medijev naj bi bili na sprejemu tudi brazilskimi športniki, med drugim ikone brazilskega nogometa, kot so Pele, Zico, pa tudi zdajšnji člani Selecaa Neymar, Oscar.

Papež Frančišek, ki je prvi papež iz Latinske Amerike, bo nato obiskal favelo Varginha, eno od revnih četrti na obrobju Ria, ki ima okoli 2000 prebivalcev. V tamkajšnji župnijski cerkvi bo blagoslovil nov oltar, nato pa se bo peš podal do bližnjega nogometnega igrišča, kjer ga bo pričakala lokalna skupnost. Med potjo bo tudi vstopil v eno od hiš in pozdravil družino. Zbrane na nogometnem igrišču bo nagovoril.

Obisk favele in sredino srečanje z mladimi, ki se zdravijo za odvisnostjo od drog, so vključili v program obiska na željo papeža .

Zvečer se bo papež ob obali Copacabane prvič srečal z mladimi udeleženci svetovnega dneva mladih. Z avtomobilom bo prevozil štiri kilometre dolgo pot, ki pelje ob znameniti peščeni obali. Nato bo potekalo pozdravno slavje papežu z bogoslužjem, pri katerem bo papež mlade nagovoril.

Svetovnega dneva mladih, osrednjega dogodka katoliške mladine, ki se je začelo v torek, se bo papež udeležil tudi v prihodnjih dneh. Tako bo med drugim v nedeljo, zadnji dan obiska, ob zaključku Svetovnega dneva mladih na Campus Fidei (Guaratiba) daroval mašo in napovedal kraj prihodnjega mednarodnega praznovanja Svetovnega dneva mladih, ki poteka na dve leti.

Papežev obisk že od samega začetka spremljajo varnostne težave. Med drugim ga ob prihodu v ponedeljek niso pričakali le navdušeni verniki, temveč tudi protestniki proti preveliki javni porabi v državi, ki bo med drugim za papežev obisk porabila 53 milijonov dolarjev. Isti dan so blizu bazilike v Aparecidi odkrili doma narejeno eksplozivno napravo.

Organizacija Svetovnega dneva mladih in papeževega obiska velja za pomemben preizkus za Rio, ki bo prihodnje leto gostil svetovno nogometno prvenstvo, leta 2016 pa olimpijske igre.