Zanimivosti

V naslednjih dneh tudi do 40 °C!

K.Š.
23. 7. 2013, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred nami so zelo vroči dnevi, ki bodo zaznamovali drugi letošnji vročinski val. Ta naj bi trajal od 7 do 10 dni, vrhunec pa se pričakuje okoli 28. julija.

ciklon.si
Vročinski val naj bi trajal od sedem do deset dni.

Temperature se bodo čez dan večinoma gibale med 32 in 36, okoli 28. julija pa po trenutnih izračunih krajevno do 38 °C ali celo 40 °C. Na Primorskem je že razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Na Primorskem je tako prepovedano kurjenje, sežiganje ali uporaba odprtega ognja do preklica.

ciklon.si
Vročinski val bo zajel Balkan, srednjo Evropo in večji del Sredozemlja.

Vročinski val bo zajel Balkan, srednjo Evropo in večji del Sredozemlja. Najhuje utegne biti prav ponekod na Balkanu.

Vročinski val bo zajel Balkan, srednjo Evropo in večji del Sredozemlja. Najhuje utegne biti prav ponekod na Balkanu. Zelo vroče bo namreč na Hrvaškem, kjer dopustuje tudi veliko Slovencev. Morska voda se bo ogrela za vsaj tri dodatne stopinje in se spremenila v pravo mlakužo.

V začetku avgusta pa naj bi prišlo do 'normalizacije' temperatur, prav ta bi pa lahko prinesla kar nekaj močnih neviht. 

V teh dneh je še posebej pomembno paziti na svoje počutje, pa tudi na počutje živali, za katere skrbimo.

V taki vročini je najbolje, da se izogibamo največjim popoldanskim toplotnim obremenitvam, da dovolj pijemo, da uživamo lažjo hrano in se izogibamo alkoholu. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v času visokih temperatur lahko zmanjšamo tveganje, ki ga te prinašajo. Visoke temperature pogosteje prizadenejo otroke do četrtega leta starosti, starejše od 65 let in kronične bolnike.

Ne pozabite na živali!

ciklon.si
Lastniki morajo zagotavljati zadostne količine neoporečne vode in zaščito pred neposrednim soncem.

Poletni čas pa predstavlja dodatna tveganja tudi za živali, saj se ob visokih temperaturah te soočajo s težavami, ki jih je s pravilnim ravnanjem mogoče olajšati ali celo odpraviti. Lastniki živali morajo zagotavljati zadostne količine neoporečne vode in jih zaščititi pred neposrednim soncem.