Zanimivosti

Telefonica prevzema nemško podružnico operaterja KPN

STA / S.R.
23. 7. 2013, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Španski mobilni operater Telefonica, ta v Nemčiji nastopa pod imenom O2, je napovedal prevzem mobilnega operaterja E-plus, ki je v lasti nizozemskega KPN.

Reuters
Španska Telefonica, ki v Nemčiji nastopa pod imenom O2, je napovedala prevzem mobilnega operaterja E-plus.

Z združitvijo bosta O2 in E-Plus postala največji ponudnik mobilne telefonije v Nemčiji po številu uporabnikov. Združitev E-plus, ki je v Nemčiji na tretjem mestu z 23,4 milijona uporabniki in O2, ki je na četrtem mestu z 19,3 milijona uporabniki, bo Telefonico stala pet milijard evrov, nizozemski KPN pa bo dobil še 17,6-odstotni delež v podjetju Telefonica Deutschland.

Pri slednjemu po poročanju francoske tiskovne agencija AFP z združitvijo pričakujejo sinergije v znesku med pet in 5,5 milijarde evrov.

Nizozemski KPN, ki vrednost posla skupaj z deležem v podjetju ocenjuje na 8,1 milijarde evrov, je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil kar 65-odsotni upad čistega dobička, prihodki od prodaje pa so se v medletni primerjavi znižali za 8,1 odstotka.

Po število uporabnikov v Nemčiji je trenutno na prvem mestu T-Mobile s 36,6 milijona uporabnikov, na drugem mestu pa je britanski Vodafone s 33,9 milijona naročnikov. Po nakupu pa se bosta na prvo mesto zavihtela E-Plus in O2, ki bosta po združitvi štela skoraj 43 milijonov naročnikov.