Zanimivosti

Hekerji vdrli v Applovo spletno stran

STA / S.R.
22. 7. 2013, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Portal ameriškega tehnološkega velikana Appla, ki je namenjen razvijalcem aplikacij, je bil prejšnji teden tarča hekerskega napada.

Apple
Applova spletna stran za razvijalce.

V sklopu napada so napadalci morda prišli do nekaterih osebnih podatkov o razvijalcih, so danes sporočili iz Appla. Kljub temu da so bile občutljive informacije shranjene v kodirani obliki, pri Applu ne izključujejo možnosti, da so hekerji ukradli podatke o imenih razvijalcev, njihovih poštnih naslovih in naslovih elektronske pošte. Ranljivost v portalu naj bi pri Applu že odpravili ter posodobili vse ključne dele portala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Applov portal je namenjen ustvarjalcem aplikacij za operacijska sistema Ios in Mac OS X - prvi se uporablja na mobilnih napravah kot so ipadi in iphoni, drugi pa na računalnikih Mac. Na njem lahko programerji dobijo najnovejše različice obeh operacijskih sistemov še preden prideta na naprave uporabnikov, na voljo pa so jim tudi spletni forumi za odpravljanje težav.

Razvijalci za dostop do razvijalskega portala potrebujejo uporabniško ime in geslo - ista gesla pa uporabljajo tudi za objavljanje novih aplikacij v spletni trgovini App Store.

Če so napadalci uspeli pridobiti dovolj informacij, bi v spletno trgovino teoretično lahko namestili aplikacije z zlonamerno kodo. Pri Applu sicer vsako aplikacijo pred objavo v spletni trgovini pregledajo.