Zanimivosti

41 milijonov razlogov…

S.R.
11. 7. 2013, 18.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako se je glasil naziv današnje predstavitve, na kateri je finska Nokia predstavila najnovejšega člana družine Lumia, ki stavi predvsem na izjemno kamero, ki jo poznamo že iz starejšega modela.

Nokia

Govora je o Nokii Lumia 1020, ki jo je Nokia predstavila v četrtek, 11. julija v New Yorku. Telefon oglašujejo kot veliko nadgradnjo prejšnjih modelov, a samo z enim razlogom – kamero z 41 megatočkami, ki smo jo že videli v modelu PureView 808. Slednja tudi zaradi zastarelega sistema Symbian ni bila ravno uspešna. Nokia je tovrstno zmogljivo kamero sedaj prenesla še na družino Lumia, ki jo poganja operacijski sistem Windows Phone 8.

Kamera Pureview z 41 megatočkami je sestavljena iz šestih leč Carl Zeiss, pri snemanju pomaga optična stabilizacija slike (optical image stabilization – lebdeče leče), ki jo poznamo že iz prejšnjih modelov in ksenonska bliskavica. Da je kamera v ospredju telefona je jasno že na prvi pogled, saj senzor naravnost štrli iz zadnjega dela telefona, tako kot pri prej modelu Pureview 808.

Kamera sicer lahko zajema posnetke pri 38-ih megatočkah (v razmerju 4:3 ali 16:9), v istem trenutku pa poleg visoko ločljivostne fotografije posname tudi fotografijo pri ločljivosti petih megatočk, ki jo zaradi velikosti lažje delimo s prijatelji.  

Kamera seveda snema video v polni visoki ločljivosti 1080p, pri tem pa omogoča štirikratni zoom. Pri snemanju v ločljivosti 720p kamera omogoča šestkratno zumiranje. S kamero dobimo tudi aplikacijo Pro Camera za upravljanje, s katero lahko ročno nastavljamo bliskavico, ISO, belino, hitrost zaklopa in osvetlitev. Aplikacija ima tudi nekaj orodij za obdelavo ravnokar nastale fotografije. Sicer ima telefon tudi sprednjo kamero, z 1.2-megatočko. Nokia je za telefon izdelala tudi usnjen pas, s katerim telefon lahko varno pritrdimo na roko, za tiste najbolj zagrete fotografe pa je na voljo Camera Grip – pokrov za telefon, v katerem se skriva še ena baterija, gumb za proženje fotoaparata in celo nastavek za fotografsko stojalo.

Nokia
Osrednja točka je kamera.

Če pustimo kamero ob strani, je telefon precej podoben modelu 920. Oblika je, z izjemno izbokline za kamero popolnoma enaka, ohišje je zopet iz enega kosa polikarbonata (nič aluminija, tako kot pri Lumii 925). Namesto 1GB RAM-a, ki smo ga dobili pri modelu 920 so Finci tokrat vgradili 2GB, uporabnik pa ima na voljo tudi 32GB notranjega pomnilnika. Zaslon ostaja pri diagonali 11.4 centimetra (4.5 palca) in ga lahko upravljano tudi z rokavicami. Ločljivost je 1280x768, tehnologija ClearBlack pa poskrbi, da je črna zares črna.

Telefon poganja dvojedrni procesor Snapdragon S4 s frekvenco 1.5Ghz – povsem enak, kot pri modelih 920 in 925. Kljub enako velikemu zaslonu kot pri prej omenjenih dveh modelih so dimenzije telefona malce drugačne. Poleg očitne izbokline na zadnji strani, je Nokii uspelo izdelati napravo, ki je lažja in tanjša od modela 920 (model 925 jo prekaša, a na račun kamere je treba kaj potrpeti). Telefon je tako debel 10.4 milimetra, tehta pa 158 gramov.

Telefon bo od 26. julija na voljo pri ameriškem operaterju AT&T, z dvoletno pogodbo pa bo stal 230 evrov, kar pomeni, da cena tudi pri nas ne bi smela biti previsoka. Po ameriški splavitvi bo telefon še v tem četrtletju na voljo na kitajskem in v določenih evropskih državah, ter v Španiji in latinski Ameriki. Kot se za Nokio Lumio spodobi, bo tudi model 1020 na voljo v črni, beli in rumeni barvi.