Zanimivosti

Jay-Z del svetovne zarote

J. P.
11. 7. 2013, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ko je Jay-Z oznanil izdajo novega albuma v navezi s podjetjem Samsung, so mnogi dejali, da se je glasbenik prodal.

Wikipedia
Jay-Z

Govora je seveda o prodaji, kakršna je mišljena, kadar se občinstvu zdi, da se je nekdo izneveril njim in sebi.

A stvar je v tem primeru menda veliko bolj resna. Vzporedno s splavitvijo albuma je bila ustvarjena aplikacija 'Magna Carta', ki Samsungovim uporabnikom omogoča poslušanje albuma nekaj dni v naprej, in kot kaže, zbira nenormalne količine podatkov o uporabnikih.

 Jay-Z očitno rade volje sodeluje. 

Torej nekakšna ekskluziva, ki se je izkazala za dvorezni meč. Aplikaciji mora biti namreč omogočeno, da spremeni ali zbriše vsebino s pomnilnika USB; da prepozna vse delujoče aplikacije; da ve uporabnikovo točno lokacijo. Prav tako zbira naslove elektronske pošte in uporabniška imena, ki so v uporabi na družabnih omrežjih, povezanih s telefonom.

Morda to ni nič nenavadnega v smislu aplikacij, namenjenih družabnim omrežjem, a v tem primeru gre za aplikacijo, prvenstveno namenjeno poslušanju albuma. A to še ni vse.

Po namestitvi aplikacija zahteva delujoč vpis na Facebook ali Twitter ter dovoljenje objavljanja pod vpisanim računom.

Nekaj dni pred izidom albuma je bilo obljubljeno, da bo aplikacija predvajala besedila, ki pa jih je bilo treba odkleniti z objavo na Facebooku ali Twitterju. Tako za vsako pesem posebej. Besedila pa so prej ali slej objavljena na internetu.

Medtem ko mnogi glasbenika vidijo kot mogočnega poslovneža, drugi pravijo, da se je znova le izkazal kot lutka v rokah elite, ki hoče svetu vsiliti svoj načrt, pa če je to okultni simbolizem ali koncept, podoben Velikemu bratu, Jay-Z očitno rade volje sodeluje.