Svet

Rak rana kitajskih mest

J. P.
11. 7. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupno prebivalstvo kitajskih mest letno naraste za več kot 15 milijonov ljudi. Ob kitajski ekonomski strategiji pa bodo morali mesta narediti življenju prijaznejša.

Wikipedia
Mesta bodo morala postati življenju prijaznejša.

Urbanizacija je pomemben del kitajske strategije preusmeritve ekonomije od izvoza na takšno z ekonomskimi aktivnostmi z večjo vrednostjo, storitvami in domačo porabo.

Zato poznavalci opozarjajo, da mora Kitajska mesta graditi okoli ljudi, ne avtomobilov. Sprememba mora priti hitro, da bo lahko držala tempo urbanizacije, še pravijo.

Po raziskavah se model ameriških predmestij počasi izkazuje za preživetega. Bolj so zaželene nepremičnine v mestu, ki omogočajo dnevne migracije peš.

Kadar mesta hitreje pridobivajo površino kot prebivalstvo, trpi širjenje urbanih območij, pravijo poznavalci. Zoper odvisnost od avtomobilov se je treba bojevati z mejami rasti in razvojem dobrega javnega tranzita.

Uspešna mesta morajo prebivalcem nuditi možnosti prevoza ter bližnje storitve in dobrine. Hkrati pa mora biti prebivalstvu nuden javni prevoz, ki je udoben, čist in priročen.