Zanimivosti

Katere so prave jedi za vitke ljudi?

Mateja Bevk
30. 6. 2013, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če želite shujšati, na svoj jedilnik uvrstite nekaj živil, ki dokazano topijo maščobe, pospešujejo prebavo in vam za daljši čas dajejo občutek sitosti.

Dreamstime

Če ravno v tem trenutku razmišljate, kako bi se znebili odvečnih kilogramov, ki so se v zadnjem času prijeli vaše zadnjice in stegen, imamo mi pravi odgovor: s spremembo jedilnika. Ni treba izvajati drastičnih diet, ki obljubljajo nerealno hitre učinke, in tudi ne telovaditi po 20 ur na teden. Dovolj je, da na svoj jedilnik uvrstite nekaj živil, ki dokazano topijo maščobe, pospešujejo prebavo in vam za daljši čas dajejo občutek sitosti. 

Katera živila vas vodijo v vitkost?
 
Jagode goji: So izjemno bogat vir različnih vitaminov, mineralov in esencialnih maščobnih kislin, v zadnjem času pa se je izkazalo, da prispevajo k zmanjšanju telesne teže, pospešijo presnovo, imajo močan antioksidativni učinek in ugodno učinkujejo na imunski sistem. S pestjo ali dvema na soncu sušenih jagod goji na dan si lahko posladkamo smuti ali iz njih naredimo čaj ter se tako napolnimo z energijo.

Opuncija: Opuncija je tropski kaktus, ki ga imenujemo tudi indijska figa in kaktus figa, uporabno pa je njeno sladko in sočno meso. Bogata je z naravnimi rastlinskimi vlakni, ki v želodcu vežejo nase zaužite maščobe, delno zavrejo njihovo presnovo in jih tako na naraven način odstranijo iz telesa, saj preprečijo njihovo vsrkavanje. Hkrati pa zaradi svojega diuretičnega učinka opuncija zmanjša otekanje nog.

Vlaknine: Vlaknine so neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki jih najdemo le v hrani rastlinskega izvora. V telesu poskrbijo za počasen in enakomeren dvig krvnega sladkorja. Priporočen dnevni vnos vlaknin se giblje med 20 in 35 g, po zaužitju vlakninskega obroka se bomo dlje časa počutili siti. Dober vir vlaknin so žita, na primer oves, ki vsebuje tudi beljakovine, vitamin B in minerale. Oves podaljša občutek sitosti, ugodno učinkuje na črevesne bakterije, izboljša prebavo, poveča količino blata in preprečuje zaprtje.

Paradižnik: Vsebuje 94 % vode, 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov. Bogat je z vitaminoma A in C, minerali v sledeh, zlasti kalcijem, magnezijem in železom. Vse te sestavine zvišujejo raven hormonov za nadziranje teka, zaradi česar z uživanjem paradižnika preprosto obvladujemo občutek lakote.

Oreščki: Čeprav vsebujejo veliko maščob, so pomembni pri hujšanju. Eden izmed razlogov, zakaj je tako, je njihova hranilna vrednost. Če namreč naše telo dobi dovolj pomembnih hranil, je manj željno hrane in ne občutimo nenadne lakote. Tudi zato so ljudje, ki pogosto uživajo oreščke, vitkejši od tistih, ki jih skoraj nikoli ne jedo. Raziskava, objavljena v International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, je pokazala, da lahko z uživanjem mandljev izgubimo tudi več kot 50 odstotkov več kilogramov, kot če bi se oreščkom povsem odpovedali.

Jogurt: En lonček nemastnega jogurta vsebuje okoli 100 kalorij, 300 mg kalcija in 19 g beljakovin ter je idealen obrok za zajtrk ali malico. Zjutraj jogurt pospeši prebavo, saj v prebavni trakt vnese žive kulture, ki pospešujejo presnovo, na dolgi rok pa z rednim uživanjem jogurta učinkovito shujšamo. Po mnenju Mireille Guilliano, avtorice uspešnice Francozinje ne postanejo debele, je jogurt ena od skrivnosti francoskih suhic.

Soja: Soja znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak, učinkovito pa uravnava tudi raven krvnega sladkorja. Je edini rastlinski vir vseh esencialnih aminokislin, že ena skodelica soje na dan zadovolji polovico dnevnih potreb po beljakovinah. Poleg tega je bogata z maščobnimi kislinami omega-3, vlakninami, izoflavonoidi, vitaminom B2, manganom, železom, bakrom, kalcijem, magnezijem in kalijem. Za povrh pa telo po njeni zaslugi proizvaja manj maščobnih celic.