Zanimivosti

Pametnejši od ljudi!

S.R.
20. 6. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

No, če smo natančni, so mali piščanci pametnejši od dojenčkov. Nova raziskava (ki jo je sicer naročilo podjetje, ki v trgovine pošilja jajca) je razkrila, da imajo piščanci celo vrsto sposobnosti, ki jih dojenčki nimajo.

PopSci
Tale mali piščanček je pametnejši od dojenčkov.

Raziskavo so sicer izvedli na Univerzi v Bristolu. Izsledki so bili milo rečeno presenetljivi. 93 odstotkov piščancev ima samokontrolo. Sposobni so počakati s hranjenjem, če to pomeni, da bodo nato dobili več hrane. Ljudje te sposobnosti nimamo vse tja do četrtega leta starosti. Naslednja 'sposobnost' piščancev je kar težko verjetna. Piščanci naj bi namreč instinktivno razumeli gradnjo in oblike, saj so, kadar so imeli izbiro vedno izbrali bolj pravilne kocke. Še najbolj očitna razlika med dojenčki in piščanci pa je sposobnost štetja. Že sveže izvaljeni piščančki namreč zelo dobro razumejo, kaj je več. V testih so namreč skoraj vedno izbrali večji kup jajc, tudi, kadar so jih raziskovalce želeli zmesti s premikanjem jajc iz enega kupa na drugega.

No ja, kakšnih hudih matematičnih prebojev zaradi piščancev zagotovo ne bomo odkrili, a po besedah vodilnih raziskovalcev študije kljub temu lepo pokaže, da imajo sveže izvaljeni piščanci sposobnosti, ki jih naši otroci osvojijo šele po več mesecih ali letih.