Zanimivosti

POP TV se ruši?

M.S.
29. 5. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaposleni in stalni sodelavci medijske hiše POP TV naj bi se znašli v pravem vojnem stanju. Cunami odpuščanja naj bi čez noč odplaknil nekatere pomembne ljudi družbe in številne znane televizijske obraze.

Težave Pro Plusa je še povečal pogoltni projekt POP Non Stop?

Ostali pred kadrovskim cunamijem še trepetajo. Kaj je našega največjega komercialnega giganta pripeljalo tako na rob, da so začele padati glave?

Torkov delovni dan se je za vsaj 30 (po neuradnih informacijah naj bi se številka gibala celo okoli 100!) novinarjev, organizatorjev in promotorjev družbe PRO PLUS začel kot običajno. Zjutraj so se odpravili v službo, menda ne vedoč, da bodo že čez nekaj ur ostali brez nje. V medijski hiši se naj bi namreč spet odpuščalo 'iz zasede', torej na način, ki naj bi se ga na POP TV-ju posluževali že kar nekaj let. Tokrat naj bi bili najbolj na udaru novinarji informativnih oddaj, ki naj bi jim bili sicer varčevalni ukrepi doslej prizaneseni. Med drugim naj bi odpustili znane televizijske obraze, kot so Urška Miklič, Vanda Levstik, Polona Križnar, Blaž Cesar, Damjan Medica in Miran Tišič.

Pri kadrovanju na PRO PLUSu so bojda zelo pomembne tudi posteljne veščine.

Slednji naj bi bil dolgo časa najbolje plačani novinar na športu, službo pa naj bi izgubil po zelo težkem obdobju, saj je bil zaradi bolezni dolgo časa na bolniškem dopustu, tako kot mnoge druge pa ga bo izguba službe verjetno še bolj finančno prizadela, saj ima dva mala otroka. Na udaru naj bi bili tudi novinarji na tako imenovanih mikroportaih (zadovoljna.si, moskisvet.si, okusno.je, bibaleze.si, cekin.si …), na katerih naj bi želeli vodilni obdržati zgolj po dva 'delavca', ki naj bi pokonci držala celotno spletno stran. Sicer pa ni menda odpuščanje čez noč nič novega. V medijski hiši PRO PLUS naj bi bilo sicer običajno tudi nehigienično kadriranje, saj naj bi se službe podeljevale tudi 'prek postelje'. Vendar se največ šušlja prav o nečloveškem odpuščanju, ki ga je bil pred leti menda deležen nekdanji televizijski voditelj oddaje 24 ur, danes predstavnik za stike z javnostjo v družbi Petrol, Sandi Salkič. Slednjemu naj bi namreč sodelavec kar v sanitarijah povedal, da je namesto njega v službi že nov voditelj. Urednica nekdanje oddaje E+ Barbra Drnač naj bi morala medijsko hišo zapustiti kar pri zadnjih vratih, grobo je bil menda odpuščen tudi 'oče' oddaje Svet na Kanalu A, Bojan Traven.

Neuradno: na cesto vrgli sto sodelavcev.

Kot rečeno, naj bi Pro Plus zadnje čase pospešeno metal na cesto svoje kadre, vendar takšnega cunamija ne pomni nihče. Po naših informacijah naj bi dolgoletnim zaposlenim v hiši govorili, da naj gredo kar na Planet TV, ker tam iščejo nove kadre. Poleg tega nekateri menda sumijo, da jih želi PRO PLUS ogoljufati pri odpravninah, zato pospešeno kličejo na različne pravne službe in zavode za zaposlovanje. Tokratni val odpuščanj naj bi bil zato veliko hujši od prejšnjih, ko so na cesto leteli zgolj honorarni sodelavci medijske hiše. Čeprav bo prav za tiste, ki so za POP TV ustvarjali kot samostojni podjetniki, bitka za preživetje verjetno še trša. S. p. so namreč ustanavljali prejšnje leto, za kar so od države dobili tudi subvencijo (4500 evrov), ki pa jo bodo morali sedaj verjetno vrniti, saj bi morali kot samostojno podjetje obratovati najmanj dve leti. Po naših informacijah se sicer odpuščanje na naši največji komercialni televiziji še ni končalo.

Tudi tistim, ki bodo cunami preživeli, pa se menda ne obeta nič dobrega, saj naj bi zadnja leta honorarji na Pro Plusu krepko padli. Uveljavljene televizijske obraze in ostale sodelavce naj bi tako nadomestili z mladimi in zato precej slabše plačanimi kadri, katerih plače naj bi bile primerljive z minimalno slovensko plačo. In ker se šušlja, da naj bi nekateri 'privilegiranci' še vedno prejemali plače v višini več tisoč evrov, o varčevanju in gospodarski krizi kot razlogu za odpuščanje pa verjetno ni mogoče govoriti. 

Miran Tišič.
Urška Miklič
Vanda Levstik.
Brez službe naj bi ostal tudi šef vseh mikroportalov Igor Adamič.

Za komentar govoric smo prosili tudi Pro Plus, s katerega so nam posredovali odgovor:

V podjetju Pro Plus smo se glede na težke tržne razmere odločili, da na novo opredelimo strateške usmeritve in fokus prihodnjega delovanja in temu prilagodimo procese in organizacijo v podjetju. Del teh sprememb so tudi kadrovske prilagoditve, tudi znotraj novinarskih ekip. Cilj sprememb je osredotočanje poslovanja v profitabilne in dolgoročno uspešne projekte, ki so skladni z novimi trendi gledalskih in uporabniških navad in razvojem novih tehnologij. Tovrstni ukrepi so del vsake zdrave gospodarske družbe in so nujni za dolgoročni uspeh.