Zanimivosti

Kar se dogaja v Srbiji, je nehumano

petra.rupnik@svet24.si
8. 5. 2013, 11.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družabno omrežje Facebook so preplavile fotografije preplašenih, zanemarjenih psov iz srbskega zavetišča Požega.

Facebook
Psički potrebujejo pomoč!

Zavetišče Požega pse pobira iz osmih občin in zanje prejme tudi finančna sredstva. A kot pojasnjuje Urša Špindler iz slovenskega društva Aiša, se je ugotovilo, da so psi sterilizirani nestrokovno, rane pa jim pogosto zašijejo kar z navadno vrvico, zaradi česar psi umirajo v agoniji.
Poleg tega so kljub podarjeni hrani shirani, zaposleni v zavetišču pa z njimi ravnajo skrajno nehumano. Po besedah Špindlerjeve naj bi pse 'ubijali' celo z agresivnimi domačimi čistili.

Prostovoljci iz držav bivše Jugoslavije, tudi iz Slovenije, pse rešujejo po najboljših močeh. 

Tiste, ki jih ne usmrtijo, pa zavetišče prodaja. »Kljub temu da so za pse dobili vse plačano, jih prostovoljcem zaračunajo. 28 evrov na psa,« pojasnjuje Špindlerjeva in dodaja: »Vsi psi, ki smo jih uspeli rešiti iz zavetišča, so bili v katastrofalnem stanju.« Društvo Aiša sicer že tri leta pomaga prostovoljcem pri reševanju problematike omenjenega azila. Vso zbrano pomoč največkrat sami odpeljejo v azil, zato so s situacijo dobro seznanjeni. Kot še pravi Urša Špindler, je mučenje živali v Srbiji prej kruta realnost kot izjema in doda primer nesrečnega psa v Kruševcu, ki so ga pred dnevi hudo pretepli, po mučenju pa so ga živega zažgali. 
»Kuža je jokal, slišala ga je vsa vas, a ni nihče ukrenil ničesar.« Tudi zato se je Špindlerjeva s svojim društvom odločila pomagati srbskim prostovoljcem, saj slednji v svoji državi, kjer se očitno ne spoštuje zakona o zaščiti živali, ne dobijo pozornosti javnosti. Lahko pa nesrečnim psom, žrtvam človeške malomarnosti in sprevrženosti, pomaga slovenska javnost, saj društva Aiša zanje zbira donacije na svoji spletni strani. 

Facebook
Facebook
Facebook