Svet

Sirski režim moti internet in telefonske komunikacije?

STA / S.R.
8. 5. 2013, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sirci so od torka zvečer brez dostopa do interneta in telefona. Uporniki, ki od nastopa mrka za komunikacijo uporabljajo satelitsko povezavo, ne verjamejo v tehnične težave.

Reuters

Prepričani so, da so motnje namerno povzročene s strani režima predsednika Bašarja al Asada, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je izpad interneta in telefonskih povezav med sirskimi provincami pripisala težavam z optičnimi kabli. O izpadu so v torek prva poročala ameriška tehnološka podjetja in ameriški State Department, ki pa razlogov niso navedli. Podoben izpad je nastopil lani novembra.

Po poročanju Sane se sicer oblasti trudijo čim prej popraviti napako in znova vzpostaviti storitve.

Aktivisti, ki prek interneta pogosto poročajo o zločinih in nasilju v državi, pa so za izpad okrivili oblasti. Poudarili so, da počasi delujejo celo naprave za komunikacijo prek satelitske povezave, ki jih številni uporniki uporabljajo z namenom izogniti se državnemu nadzoru.

Nekateri aktivisti celo menijo, da se režim pripravlja na neke vrste napad. Na to naj bi kazale tudi izkušnje s preteklimi izpadi interneta.

Sirija se na lestvici indeksa svobode medijev, ki jo sestavlja organizacija Novinarji brez meja, nahaja na 176. od 179 mest.