Slovenija

Smrt na Soči - kdo je kriv?

Carmen Leban
8. 5. 2013, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Komaj se je začela letošnja sezona vodnih športov, je reka Soča že terjala prvo žrtev. Tokrat ni šlo za malomarnost ali neznanje, saj je tragično preminul izkušen vodnik, ki je imel predpisano licenco za opravljanje dejavnosti.

Hydromania.si

Predstavniki raftarskih podjetij so pretreseni, opozarjajo pa tudi na neodgovorno ravnanje pristojnih, ki merilne naprave za merjenja pretoka vode, ki je edini verodostojni podatek, ki ga ljubitelji vodnih športov uporabljajo kot informacijo, preden se podajo na reko, ne deluje oziroma posreduje zavajajoče podatke. Dileme o tem, ali so bili razmere za na vodo v ponedeljek, ko se je zgodila nesreča, so različne, dejstvo pa je, da merilna naprava za merjenja pretoka vode, ki jo je postavil ARSO, ne deluje. »Pozimi so opravljali sanacijska dela na strugi Soče, naredili nasip, ki pa ga je voda predrla.

V ponedeljek je naprava kazala, da pretok vode znaša 50 kubičnih metrov na sekundo, kar je še sprejemljivo za varen spust po reki, v resnici pa je bil ta skoraj še enkrat večji. »Izkušeni raftarji z Bovškega se komentarjem izogibajo, saj menijo, da je bila nesreča splet nesrečnih okoliščin. Tragično preminuli 33-letni rafting vodič se je skupaj z dvema nemškima turistoma spustil po reki, ko so se malo pred Trnovim zaleteli v skalo in se prevrnili. Turistoma je svetoval, naj splavata na breg, sam pa se podal v lov za čolnom. Ker o njem ni bilo ne duha ne sluha, sta se turista podala peš po ob reki navzdol. Približno 300 metrov pod Trnovim sta našla raft, in ker vodnika še po uri iskanja nista našla, sta poklical na pomoč bovške policiste, ti pa tolminske gorske reševalce, ki so žal le še truplo tragično preminulega vodnika našli med Trnovim in Otono, prav na mestu tako imenovanega 'katarakta', ki je vzel že nekaj življenj.

Gre namreč za skalo z nevarnimi vrtinci, ki vse kar priplava po vodi, potegne v notranjost. Bovški raftarji priznavajo, da omenjena nesreča ni dobra popotnica za sezono, ki se je pravkar začela, a kljub temu poudarjajo, da je raftanje na Soči z izkušenimi vodniki varno.