Slovenija

Arso ne dovoli gradnje vetrne elektrarne

STA / S.R.
8. 5. 2013, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je razveljavila izdajo okoljevarstvenega soglasja za vetrno elektrarno na Volovji rebri, so danes sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS).

Reuters

V društvu ocenjujejo, da gre za začetek konca 10 let trajajočega poskusa izkoriščanja vetrne energije v tem kraškem okolju.

Iz DOPPS so sporočili, da je njihov odvetnik Tomaž Petrovič odločbo prejel v torek. Arso v odločbi po njihovih navedbah ugotavlja, da soglasja ni mogoče izdati, ker investitorju ni uspelo dokazati, da poseg ne bo imel prekomernih vplivov na živalske vrste beloglavi jastreb, planinski orel, sršenar, širokouhi netopir, gozdni jereb in evrazijski ris.

Investitor v elektrarno Elektro Primorska se na odločbo sicer lahko pritoži, vendar po mnenju DOPPS takšna pritožba nima veliko smisla, saj so argumenti v odločbi preveč trdni.

V društvu so z vsebino odločbe in pristopom Arsa zelo zadovoljni. "Odločba je obsežna in pravno ter strokovno zelo dobro utemeljena. Agenciji je tokrat za temeljito in kvalitetno opravljeno delo res treba čestitati," je poudaril Perovič.

V DOPPS so tudi prepričani, da se je na tem primeru izčistila pravna praksa, tako da bodo veliki škodljivi posegi v območja Nature 2000 od zdaj manj verjetni.

Sodbe in odločbe iz tega primera bodo po pričakovanjih društva namreč vnaprej upravnim delavcem, presojevalcem vplivov in investitorjem dragocen napotek, kako se lotevati zahtevnih posegov v zavarovana območja Nature 2000.

Elektro Primorska je želel na tem kraškem slemenu v okviru Snežniške planote postaviti 33 vetrnic, projekt pa se vleče že 10 let.

Medtem ko sta bili slovenska naravovarstvena in naravoslovna stroka ves čas prepričani, da je gradnja vetrnic na tej lokaciji nesprejemljiva, pa je Elektro Primorska pri projektu vztrajal. Vmes je prihajalo do več izdaj in razveljavitev okoljevarstvenega soglasja.