Zanimivosti

Očala z WiFijem in kamero že na voljo

S.R.
17. 4. 2013, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Google je na spletu objavil tehnične karakteristike težko pričakovanega projekta Google Glass – očal, ki bodo informacije prikazovale kar na steklu. Razvijalci jih bodo dobili v kratkem.

Reuters
Soustanovitelj Googla Sergey Brin z očali Google Glass.

Očala bodo tako imela 16GB spomina (od tega ga bo uporabniku na voljo 12GB), WiFi povezljivost, Bluetooth in kamero s petimi megatočkami, ki bo lahko zajela video v ločljivosti 720p. Dodaten prostor za shranjevanje podatkov bo seveda na voljo preko Googlovih oblačnih storitev.

Googlova očala bodo za nameček prilagodljiva in bodo tako pristajala vsakem obrazu. Visoko ločljivosti prikazovalnik na steklih naj bi bil enakovreden kakovosti slike televizorja (seveda polne visoke ločljivosti) z diagonalo 25 palcev (63 cm), ki ga gledamo z razdalje dveh metrov in pol.

Zanimivo pa je, da naprava očitno ne bo imela slušalk, temveč nekaj, čemur Google pravi ''Bone Conduction Transducer'' – nekakšno napravo, ki zvok v uporabnikove možgane prenese z vibracijami ušesnih kosti skozi glavo.

Očala bomo polnili s standardnim micro-USB polnilcem, baterija pa naj bi zdržala cel dan, čeprav bodo nekatera opravila (denimo snemanje videa) razumljivo precej bolj energijsko potratna.

Uradnega datuma izida Google še vedno ne izda, debata o tem, ali so takšna očala prihodnost, ali hud vdor v zasebnost (preko njih bo denimo Google natanko vedel kje smo v vsakem trenutku) ter prvi korak do čipov v možganih pa se nadaljuje. 

Google ne skriva niti, da so očala že v proizvodnji, ter da jih bodo tisti, ki so se prijavili v projekt ''Explorer'' kmalu dobili na test. Okoli 2.000 razvijalcev, ki so se prijavili v program bo tako, v najkrajšem času dobilo svoja očala Google Glass.

Verzija očal za razvijalce bo slednjim omogočala tudi pisanje aplikacij, ki jih Google imenuje 'Glassware'. V ta namen je Google na svoji strani za razvijalce objavil tudi cel kup videov z navodilom.