Svet

Tajvan se 'brani' pred Kitajsko

STA / S.R.
17. 4. 2013, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tajvan je danes izvedel eno največjih vojaških vaj v zadnjih letih, med katero je približno 7000 vojakov simuliralo kitajski napad.

Reuters
Tajvanski tanki se branijo pred simuliranim napadom.

Operacija je del petdnevnih vojaških vaj Han Kuang, ki so jo izvedli na otočju Penghu v Tajvanski ožini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vajah sodelujejo tajvanska kopenska vojska, mornarica in zračne sile, namen današnjih manevrov pa je bil preizkus obrambnih zmožnosti na strateško pomembnih otokih pred morebitnim kitajskim napadom.

Današnje vaje so se začele z izstrelitvijo 81 raket, ki so namenjene preprečevanju pristanka sovražnika na obali. Tajvanska vojska je sporočila, da bi lahko te rakete z zemljo zravnale območje v velikosti 80 kvadratnih kilometrov. V operaciji so sodelovala tudi bojna letala, tankerji, havbice in bojne ladje.

Tajvanski predsednik Ma Ying-jeou je dejal, da so vaje opozorilo pred pretečo nevarnostjo Kitajske. "V zadnjih nekaj letih so kitajski komunisti nakopičili ogromno orožja, kar jim je omogočil hiter gospodarski napredek. Spričo grožnje moramo izvesti določene priprave, če želimo vzdrževati mir v Tajvanski ožini," je dejal Ma.

Prejšnji mesec je Kitajska napovedala več kot desetodstotno povečanje obrambnega proračuna, za leto 2013 bo tako znašal 116,3 milijarde ameriških dolarjev.

Kitajska ima Tajvan še vedno za del svojega ozemlja in je zagrozila, da si ga bo priključila, četudi bi to sprožilo vojno.