Slovenija

Obresti po skoku močno navzdol

STA / S.R.
17. 4. 2013, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice se na sekundarnem trgu trenutno vendarle znižuje.

Wikimedia

Potem ko je danes na elektronski borzi MTS že presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam ne dopušča več vzdržnega zadolževanja, je bil okoli 11.30 pri 6,56 odstotka.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Ameriški časnik Wall Street Journal je v torek na mnenjski strani sicer objavil prispevek slovenske premierke Alenke Bratušek, ki odločno zavrača špekulacije o tem, da je Slovenija naslednja od držav EU, ki se ji obeta finančni propad. Premierka trdi, da Slovenija ne potrebuje denarja, ampak zaupanje in nekaj časa, da sama reši težave.

Po torkovem srečanju z gospodarstveniki v Ljubljani pa je Bratuškova zagotovila, da vlada aktivno pripravlja ukrepe za podporo gospodarstvu. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je medtem menil, da je v gospodarstvu še dovolj moči, optimizma in smelih načrtov. O konkretnih ukrepih še ni bilo govora, a akcijski načrti naj bi sledili kmalu.