Zanimivosti

Kmalu konec podpore za Windows XP

STA / S.R.
8. 4. 2013, 15.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska podružnica ameriškega tehnološkega velikana Microsoft je danes sporočila, da bodo 8. aprila 2014 prenehali zagotavljati podporo za operacijski sistem Windows XP.

Guidebookgallery.org

Predstavljen je bil pred skoraj 12 leti. Poleg tega bo na ta dan prenehala tudi podpora zbirki Office 2003. Po zaključku podpore, ki je v skladu s pravilnikom o življenjskem ciklu izdelkov, Microsoft uporabnikom in partnerjem ne bo več nudil novih varnostnih posodobitev in drugih popravkov, brezplačne ali plačljive podpore in osvežitev spletnih tehničnih vsebin.

Čez eno leto je napovedan tudi zaključek podpore za sistem Windows XP Professional for Embedded Systems, ki je namenjen industrijskim napravam, medtem ko bo različica Windows XP Embedded podprta še do leta 2016.

Ob tem v Microsoftu opozarjajo, da lahko uporaba nepodprtega operacijskega sistema Windows XP in zbirke Office 2003 podjetja izpostavi različnim tveganjem in višjim stroškom lastništva, zato priporočajo čim hitrejši prehod na sodobnejše različice operacijski sistemov, kot sta Windows 7 in Windows 8, in novi Office.

Čas, potreben za izvedbo prehoda na novejšo različico namiznega operacijskega sistema, v večjih organizacijah namreč v povprečju po navedbah Microsofta traja od 12 do 18 mesecev.