Zanimivosti

Vrhunsko doživetje treh šefov

Benjamin Kračun / A.M.
8. 4. 2013, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Gurmanski večer 3 CHEFS je izbrano družbo popeljal v domišljijski svet kulinarike Bineta Volčiča, Uroša Štefelina in Igorja Jagodica ter skrbno izbranih Jakončičevih vin.

Alesh Maatko
Vrhunski kuharji Bine Volčič, Uroš Štefelin in Igor Jagodic.

Alesh Maatko
"Razigran in vedno navdušen nad novimi stvarmi in surovinami, s katerim ustvarja kulinarične zgodbe," je o Binetu Volčiču dejala Tanja Švigelj.

Igor Jagodic vidi rdečo nit svojih krožnikov v klasični francoski kulinariki. Bine Volčič svojo kuhinjo imenuje ‘mednarodno zmešana’, kot diplomant šole Le Cordon Bleu izhaja iz trdnih osnov francoske kulinarike. Uroš Štefelin pa se po navdih obrača v čas svojega otroštva, ko je v domači kuhinji dišalo po slovenskih jedeh.

Jedi, ki so jih šefi izbrali za goste v okviru zgodbe 3 CHEFS – tri različne zgodbe o enkratnem kulinaričnem raziskovanju, so bile skrbno pripravljene, odličnega okusa, zapeljivega in dovršenega izgleda. Jedilnik (glej spodaj meni), ki je s pestro izbiro očaral, je bil prepleten s klasičnimi sestavinami, v popolnoma moderni različici. Tako ni manjkalo čemaža, zajčka, sulca, leče, zelene in belušev. Vinar Jakončič je ob vsaki jedi presenetil s svojim bogatim izborom vrhunskih buteljčnih vin, ki so bile izbrane posebej za ta jedilnik in priložnost. Tako je bilo poskrbljeno za popolno kombinacijo jedi in vin. Večer se je zaključil z izborom čokoladnih sladic, ki je bila ena boljša od druge ...

Alesh Maatko
Večer vrhunske kulinarike in odličnih vin za obzidjem srednjeveške restavracije Strelec na Ljubljanskem gradu.

Marcela Klofutar, izvršna direktorica Hotela Triglav Bled, je ob zaključku dejala, da je to "vzoren primer dobre prakse, ki je lahko ne le lokalnega pomena, ampak nacionalnega pomena za predstavitev kulinarično bogate Slovenije in sožitje vrhunskih kuharjev tudi izven njenih meja."

Meni, ki so ga pripravili vrhunski kuharji - Igor, Bine in Uroš:

Alesh Maatko

Šunkina, grahova in jajčna krema

Prepeličje jajce, goveji žele, čemaževa in hrenova skorja

Zajčkova pašteta, beluševa panakota, korenje, zelišča

Vongole s fregolo in zelišči

File sulca s testeninami, polnjenimi s škampi, škampova omaka, peteršiljeva krema in stebeln zelena

Poširan telečji file, telečji rep, zelena leča z mavrahi in beluši, krema iz rumenega korenja in slanine, solata

Čokolada, solni cvet in karamela. Čokoladni ganache z malino, drobljeno krhko testo, karamelni gel, čokoladni sorbet, slan karamelni sladoled, solni cvet.

Podrobnosti v gurmanskem svetu - vsak dan v časopisu SVET24.