Zanimivosti

HTC žal postavlja negativne rekorde...

STA / S.R.
8. 4. 2013, 15.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tajvanski proizvajalec pametnih mobilnih telefonov HTC je v prvem četrtletju letos ustvaril 85 milijonov tajvanskih dolarjev čistega dobička (2,2 milijona evrov), kar je 98,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Arhiv proizvajalca
Bo HTC One obrnil negativni trend?

Gre za rekordno nizek čisti dobiček tajvanskega proizvajalca mobitelov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V prvih treh mesecih lanskega leta je čisti dobiček znašal 4,46 milijarde tajvanskih dolarjev (114 milijonov evrov). Dobiček v letošnjem prvem trimesečju je najnižji od leta 2006, ko je HTC začel prodajati izdelke z lastno blagovno znamko.

Prihodki so se v prvem četrtletju letos na letni ravni znižali za 36,9 odstotka na 42,8 milijarde tajvanskih dolarjev (1,1 milijarde evrov).

Analitiki za slab rezultat krivijo zamude pri začetku prodaje dolgo pričakovanega novega mobilnega telefona HTC One, s katerim se želi HTC postaviti po robu ameriškemu proizvajalcu Apple in južnokorejskemu Samsungu.

Analitiki menijo, da bi se lahko v drugem četrtletju dobiček na račun prodaje novega telefona, ki so ga predstavili februarja, izboljšal, čeprav opozarjajo, da je konkurenca huda.

HTC je imel po podatkih mednarodne analitske hiše IDC na globalnem trgu pametnih mobilnih telefonov lani 4,6-odstotni tržni delež, leto prej pa 8,8-odstotnega. Samsung je imel lani 30,3-odstotni tržni delež, Apple pa 19,1-odstotnega.